"Nooit risico geweest voor supporters"

Het stadsbestuur van Brugge is van mening dat er gisteravond geen enkel risico is geweest voor het publiek. Dat zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). Kort voor de match België-Japan in het Jan Breydelstadion liep informatie binnen over een mogelijke aanslag. Die dreiging was "onvoldoende geloofwaardig en concreet", zeggen het OCAD en het kabinet van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Volgens het crisiscentrum blijft het terreurniveau ongewijzigd op niveau 3.

"De werkwijze is dat we afhankelijk zijn van de informatie die wij krijgen vanuit andere politiediensten", zegt Landuyt. "Er is inderdaad een melding binnen gelopen rond 17.30 uur van onze collega's in Brussel. Die melding werd bekeken en er werd nagegaan hoe ernstig die was, in samenspraak met het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse."

"Die was toch in die mate geloofwaardig dat er beslist is om de toegangscontroles op te drijven. De wedstrijd werd sowieso aanzien als een risicowedstrijd, dus er was al een verhoogde politieaanwezigheid. De politie zette onder meer metaaldetectoren en explosievenhonden in bij het fouilleren van de voetbalsupporters."

Gesprek op metro
Mediaberichten hadden het over een tip uit Marokkko, maar veiligheidskringen spreken dat tegen. Iemand zou de Brusselse politie gecontacteerd hebben na een gesprek gehoord te hebben op de metro. De politie van Brussel heeft daarop de collega's in Brugge op de hoogte gebracht.

De Brugse politie verscherpte de controles en contacteerde het OCAD, dat een analyse maakte. Pas tijdens de wedstrijd kon het OCAD laten weten dat de dreiging niet geloofwaardig en concreet was.