Nooit eerder zoveel open vacatures

Nooit eerder stonden er bij de VDAB zoveel jobs open als in januari. Dat schrijft De Tijd. In totaal zoeken bedrijven naar meer dan 41.000 werknemers. Het vorige record dateert van september 2008.

In januari 2018 zochten bedrijven 41.303 werknemers, een record sinds de arbeidsbemiddelingsdienst startte met tellen in 1999. Het vorige record dateert van september 2008, toen waren er 41.080 vacatures. Daarna begon de financiële crisis en zakte dat aantal drastisch.

De economie doet het dus beter en beter. In januari alleen al stuurden bedrijven meer dan 25.400 vacatures naar de VDAB, achttien procent meer dan januari vorig jaar. De voorbije twaalf maanden waren er dan weer bijna nieuwe 262.000 vacatures, bijna veertien procent meer dan het jaar ervoor.

Machines en transport
De toename was vooral bij de tijdelijke jobs. De sectoren met het hoogste aantal aanwervingen zijn bedrijven die machines, transportmiddelen, textiel, schoeisel, rubber, kunststof en chemische producten produceren. In de informatica-, media- en telecomsector, waren er dan weer minder vacatures.

Vroeg stoppen
Niet alleen de bloeiende economie, maar ook het feit dat veel mensen vroeg stoppen met werken en dat ons land veel langdurig zieken telt, speelt mee. Ook mensen met een migratieachtergrond worden niet snel genoeg aan een job geholpen.