Nog steeds staking bij Volvo Cars Gent

Er wordt nog altijd niet gewerkt bij Volvo Cars in Gent. Een deel van de werknemers verwerpt het akkoord dat vakbonden en directie gisteren bereikten, om de werkdruk te verlagen. Slechts een deel van de middagploeg had dat goedgekeurd en ook de nachtploeg is niet aan het werk gegaan.

“Het akkoord dat afgesloten is tussen vakbonden en directie is niet voorgelegd ter stemming, maar we hebben aan de mensen gezegd wat het akkoord was”, aldus Mark De Mey van Volvo Cars gisteravond. Een deel van de arbeiders is daarop gisteren opnieuw aan het werk gegaan, maar een ander deel van de werknemers heeft het werk niet hervat. De werkonderbreking is nu officieel een staking en er komt een sociaal bemiddelaar.

Beter akkoord
"Dit is een signaal van de werknemers die ontevreden zijn. We hebben getracht dat te voorkomen door, in overleg met de directie, enkele maatregelen voor te stellen. Maar de mensen hebben geoordeeld. De meerderheid heeft altijd gelijk. We moeten nu bekijken welke elementen nog moeten worden toegevoegd om tot een beter akkoord te komen", aldus Els De Vos van ACV.

Werkdruk te hoog
De werknemers bij Volvo Cars hebben maandagochtend spontaan het werk neergelegd omdat ze vinden dat de werkdruk te hoog is. Ze klagen onder meer over het vertrek van 250 uitzendkrachten en de bandsnelheid na de nieuwe werkverdeling na het vertrek van de XC60.

Directie en vakbonden zitten al van 10 uur vanmorgen samen. Ze proberen nog altijd een akkoord te bereiken, maar dat is er voorlopig nog niet. Als er een akkoord komt, moet de achterban dat nog goedkeuren. “En die heeft al laten weten dat ze er heel weinig vertrouwen in hebben”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Aagje Vanthomme ter plaatse.

(Lees verder onder de video)

Geen enkele wagen
"Er werd vandaag geen enkele auto geproduceerd", zegt Vanthomme. Er is vandaag wel een deel van de arbeiders aan het werk gegaan, maar te weinig om wagens van de band te laten rollen. Klanten die een nieuwe Volvo hebben besteld, houden er best rekening mee dat ze er iets langer op zullen moeten wachten.