NMBS lanceert campagne tegen agressie op de trein

De NMBS lanceert vandaag een campagne waarin ze haar reizigers oproept om agressie tegen medewerkers te stoppen. Dat die campagne er nu komt is niet toevallig: de vervoersmaatschappij registreerde in 2017 fors meer gevallen van agressie tegen trein- en stationspersoneel.

Nadat het aantal agressies sinds 2012 met een derde was gedaald, steeg dat in 2017 opmerkelijk. Op een jaar tijd waren er 1.200 gevallen van agressie, een stijging met elf procent in vergelijking met het jaar daarvoor. In negen op de tien gevallen is die agressie gericht naar een van de 2.500 treinbegeleiders van de NMBS. 

Geen vervoersbewijs
De belangrijkste oorzaak zijn discussies met reizigers die geen geldig vervoersbewijs hebben. In de meeste gevallen gaat het om verbaal geweld, maar vier op de tien gevallen monden uit in fysiek geweld, al dan niet met slagen en verwondingen. Zowel fysiek als mentaal heeft dit een enorme impact op de treinbegeleiders en het stationspersoneel, zegt de NMBS. In 2017 zorgden de agressies in totaal voor zo'n 3.000 dagen arbeidsongeschiktheid.

Campagne met schermen
Voor de campagne komt er de komende dagen een interactief scherm in vijf stations (Brussel-Noord, Antwerpen-Centraal, Gent-Sint-Pieters, Charleroi-Zuid en Luik-Guillemins). Op het scherm zijn medewerkers te zien die het slachtoffer waren van geweld. Die zitten achter gebroken glas. Als iemand zijn hand op het scherm plaatst, kan die het gebroken glas herstellen. Bedoeling is dat reizigers dit delen op de sociale media met de hashtag #StopAgressieNMBS. Ook via de krant Metro kunnen reizigers hun respect tonen. De rubriek 'Kiss & Ride' verandert van 14 tot 21 november naar Respect & Ride'.

De NMBS neemt daarnaast preventieve en repressieve maatregelen, door bijvoorbeeld de onlineverkoop van treintickets te stimuleren, zodat iedereen over een vervoersbewijs beschikt. Daarnaast kan de NMBS sinds 1 november dankzij het systeem van administratieve boetes overtreders efficiënter bestraffen. Treinbegeleiders kunnen sindsdien een boete uitschrijven tot 500 euro.