Nieuw Publipart-schandaal in Gent?

In Gent is mogelijk een nieuw PubliPart-schandaal in de maak. Het gaat dit keer om de vzw CEVI, de moedermaatschappij boven de nv CEVI of het Centrum voor Informatica. Dat schrijft De Tijd.

Met het bedrijf op zich is er niets mis, die levert al jaren informaticatoepassingen voor lokale besturen. Maar volgens De Tijd is de vzw CEVI niets meer dan een beleggingsclub, waar tientallen politici in zetelen. Hun taak bestaat erin een portefeuille van zo'n twaalf miljoen euro te beheren. Waarin dat geld wordt belegd, is onduidelijk. Er is ook geen enkele controle op.

48 politieke postjes voor één personeelslid
De vergoedingen bij CEVI zijn niet te vergelijken met wat bij PubliPart betaald wordt, maar de vzw telt wel 48 betaalde zitjes die onder 38 politici worden verdeeld. Het heeft maar één personeelslid, dat de administratie doet. Voor het overige worden alle bestuursorganen ingenomen door West- en Oost-Vlaamse politici. De meest bekende is Renaat Landuyt, sp.a-burgemeester in Brugge.

“Geld kan misschien beter besteed worden”
Landuyt ontkent dat de vzw niet veel doet. "We zijn zowel controleur als aandeelhouder van alle activiteiten die zich onder de IT-groep bevinden", zegt hij. "Maar ik geef toe: hier wordt een pak geld van de gemeenten belegd. Je kunt je inderdaad de vraag stellen of dat geld niet beter besteed kan worden." In de raad van bestuur zitten nog een hele reeks schepenen en lokale mandatarissen van CD&V, Open Vld en de N-VA.