'Nieuw' pensioensparen niet altijd voordelig

Steek je volgend jaar tussen 940 en 1.128 euro in je pensioenspaarfonds, dan houd je minder over dan wie exact 940 euro stort. Dat staat vandaag in Het Laatste Nieuws. Een maatregel uit het zomerakkoord lijkt zo een bizar effect te hebben.

Afgelopen zomer besliste de regering om het maximumbedrag voor individueel pensioensparen van 940 naar 1.200 euro te verhogen. Wie op 1 jaar tot 940 euro in zijn fonds steekt, kan 30 procent van dat bedragafhouden van zijn belastingen. Bij een bedrag van 940 komt dat dus neer op 282 euro.

Wie meer dan 940 euro spaart, kan nog maar 25 procent van dat bedrag aftrekken. Bij het maximumbedrag van 1.200 euro is dat dus 300 euro. Maar voor een bedrag van 941 euro, mag je nog maar 235,20 euro aftrekken, en dat is dus helemaal niet zo voordelig meer. Wie meer dan 940 euro spaart haalt er pas vanaf een bedrag vanaf 1.128 euro voordeel uit.

1.128 euro
Uit een analyse van het Rekenhof blijkt dat de regering denkt dat 15 procent van de spaarders voor het nieuwe maximumbedrag van 1.200 zal kiezen. Dat zou de staat zo'n 6 miljoen kosten, maar toch schat de regering dat de maatregel maar 1,3 miljoen euro zal kosten. Ze hoopt namelijk dat een andere 15 procent van de spaarders een bedrag tussen 940 en 1.200 euro zal kiezen, bedragen die niet voordelig zijn voor de spaarder. 

Slecht karakter?
De oppositie is niet te spreken over het nieuws. "Ofwel rekent minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) op de onkunde van de spaarders, wat getuigt van een slecht karakter. Ofwel is dit de zoveelste maatregel waarvan de minister al op voorhand weet dat hij opnieuw een gat in de begroting zal slaan. En de Europese Commissie schat de opbrengst van de maatregelen uit het zomerakkoord nu al 865 miljoen lager in dan de regering.”

Volgens het kabinet-Van Overtveldt wordt niemand misleid. “De spaarder wordt door zijn bank geïnformeerd over de opties en de gevolgen van zijn beslissing. Trouwens, wie iets meer opzij zet aan een lager fiscaal voordeel bouwt extra pensioenkapitaal op, wat op lange termijn veel kan opbrengen.”  Van Overtveldt deelde gisteren trouwens mee dat de fiscale inkomsten van de overheid hoger liggen dan verwacht.