Nieuw geval van meningitis bij kindje

Er is een tweede geval van hersenvliesontsteking vastgesteld in het West-Vlaamse Rumbeke. Het nieuwe slachtoffer is de oudere zus van de baby die vorige week al besmet raakte. Beiden werden opgenomen in het ziekenhuis. 

Vorige week nog werden 31 baby’s van het kinderdagverblijf Kidz in Rumbeke getest op hersenvliesontsteking, nadat bij één jongen de ziekte was vastgesteld. Enkele baby’s kregen preventief een antibioticakuur. 

De oudere zus van de besmette jongen werd afgelopen weekend ook opgenomen in het ziekenhuis. Bij de kleuter werd dezelfde bacteriële vorm van hersenvliesontsteking vastgesteld. 

Het is niet zo verwonderlijk dat zijn zus ook besmet raakte, want de besmetting wordt doorgegeven door rechtstreeks contact via speeksel of wanneer iemand hoest. Er wordt ook onderzocht of de broer en zus genetische aanleg hebben voor hersenvliesontstekingen. 

Waakzaamheid 
De kleuterschool van het meisje is op de hoogte gebracht, maar het is niet nodig om de kinderen van haar klas te behandelen. “Eigenlijk is besmetting maar mogelijk bij intensief contact of als de kinderen in dezelfde ruimte slapen”, zegt Barbara De Poorter van het zorgbedrijf van Roeselare aan VTM NIEUWS.

“Uiteraard raden we aan om de volgende weken waakzaam te zijn en bij twijfel een huisarts te contacteren.” De bacteriële hersenvliesontsteking is de gevaarlijkste vorm, het kan zelfs dodelijk zijn, maar de twee kinderen stellen het al bij al goed.

Lees meer: Meningitis in kinderdagverblijf