Na de verkeersleiders, de security: “Ze staken luchthaven kapot”

Net nu de verkeersleiders hun stakingsacties opgeschort hebben, dreigen de bewakingsagenten voor chaos te zorgen op de Belgische luchthavens. “Reizigers zullen hierdoor nog meer naar buitenlandse luchthavens trekken”, waarschuwt transporteconoom Eddy Van de Voorde.

De luchthavenuitbaters vrezen chaos bij de start van de paasvakantie, nu de bewakingsagenten dreigen om vanaf zaterdag actie te voeren voor betere vergoedingen. “Voor de hoge werkdruk en de atypische uurroosters”, klinkt het bij de socialistische vakbond. Alle vakbonden dienden een maand geleden al samen een stakingsaanzegging in waarbij ze meer loon vragen voor zaterdag-, zondag- en nachtwerk. Die stakingsaanzegging loopt pas vrijdag af, maar de voorstellen van de directies van onder meer Securitas en G4S voldoen niet aan de vakbondseisen.

Donderdag is er nog een ultieme onderhandelingsronde, maar als daar niets uit de bus komt voor het veiligheidspersoneel dat zich bekommert om de bagage en de passagiers, zullen de vakbondsvertegenwoordigers van elke individuele luchthaven zelf beslissen welke acties ze voeren. Op de luchthaven van Zaventem wordt intussen aan verscheidene noodscenario’s gewerkt om alle 80.000 verwachte passagiers alsnog tijdig door de nodige controles te loodsen.