Monsterboetes tot 20.000 euro per geannuleerde vlucht voor Skeyes

De luchtverkeersleider Skeyes moet vanaf morgenvroeg zware boetes betalen als het luchtverkeer verstoord blijft door acties van de luchtverkeersleiders. Die zullen oplopen van 10 tot 20.000 euro  per geannuleerde vlucht. Dat heeft de rechter beslist. 

Ook bij vertragingen van minstens een uur of afgeleide vluchten zijn er dwangsommen bepaald van 10.000 of 20.000 euro. De dwangsommen gelden vanaf vrijdagochtend om 4.55 uur, zegt een woordvoerster van Brussels Airlines, en tot 26 mei om middernacht.

Brussels Airlines had eerder op de dag al gezegd juridische stappen te overwegen. "We hadden geen andere keuze dan via de rechtbank te streven naar het onmiddellijke herstel van een ononderbroken dienstverlening op het gebied van luchtverkeersbeheer, teneinde onze economische activiteiten en reputatie te vrijwaren van verdere schade", klinkt het vrijdagavond.

De storingen bij skeyes hebben de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen sinds midden februari al minstens 4 miljoen euro gekost. Daar is de sluiting van het luchtruim donderdag niet bijgerekend.

De luchtvaartmaatschappij voegt wel nog toe dat de boetes niet bedoeld zijn om verdere financiële schade te dekken, maar wel "om een snelle en duurzame oplossing te bevorderen voor een ononderbroken dienstverlening door skeyes in het belang van de passagiers en de luchtvaartmaatschappij".