Minder onthaalouders, maar meer plaatsen

Vlaanderen telt steeds meer plaatsen in de kinderopvang, maar het aantal onthaalouders daalt. Momenteel zijn er 500 onthaalouders minder dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit het jaarverslag van Kind en Gezin, schrijft De Tijd.

Het aantal locaties waar kinderopvang wordt aangeboden, daalde tijdens de voorbije twee jaar. Dat komt volgens De Tijd vooral door de afname van het aantal onthaalouders. In 2014 waren er nog 5.718 onthaalouders, in 2016 bleven er daar nog maar 5.218 van over. In de periode daarvoor, tussen 2011 en 2014, stopten ook al meer dan 3.000 onthaalouders. Vooral de hoge werkdruk, strenge regels, lage verloning en de impact op het privéleven spelen een rol bij deze afname.

Tij niet gekeerd
Sinds de invoering in 2014 van het nieuwe decreet over de kinderopvang, steeg het aantal plaatsen in Vlaanderen. Met de 93.077 beschikbare plaatsen haalt Vlaanderen zijn doelstelling om kinderopvang aan te bieden voor de helft van de kinderen.

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wou met zijn hervorming voldoende kwaliteitesvolle kinderopvang voorzien die betaalbaar en toegankelijk is. Groepsopvang neemt toe en is momenteel de grootste opvangvorm (66 procent), terwijl het aandeel van de gezinsopvang slechts 34 procent bedraagt. Steeds minder mannen en vrouwen kiezen voor een job als onthaalouder. Bovendien verkiezen ouders steeds vaker grotere kinderdagverblijven. De invoering van het decreet kon het tij dus niet keren.

Professionalisering
Vandeurzen wou via de nieuwe wetgeving de sector professionaliseren. Alle opvanginitiatieven moeten voortaan een vergunning hebben en de voorwaarden en financiering van de verschillende vormen van opvang werden gelijkgesteld.