"Mijn droom is 22/03 vergeten"

Emmanuel Foriers, adjudant bij de brandweerpost van Zaventem in de zone Vlaams-Brabant West, blikt terug op de interventie van zijn ploeg op 22 maart 2016. "Die bewuste dag vergeten, is een droom", vertelt hij aan VTM NIEUWS. "Maar ik ben realistisch genoeg om te weten dat dat nooit zal gebeuren."

Foriers was een van de eerste brandweermannen ter plekke. Hij werd naar de luchthaven gestuurd die herschapen was tot een oorlogszone. "We hebben die dag veel geluk gehad", blikt de adjudant terug. Hij wandelde met zijn team langs de derde niet-ontplofte bom in de vertrekhal. "Dat is iets waar ik lang mee bezig ben geweest: Wat als?"

Verwerken
De ramp heeft volgens Foriers geen psychologische letsels achtergelaten bij de brandweermannen van de zone, maar ze blijven wel getekend voor het leven. "Al zouden we 22 maart liefst vergeten", klinkt het. Volgens het FIST (Fire Stress Team) dat brandweermannen psychologisch opvolgt na rampen of grote interventies zou er één brandweerman arbeidsongeschikt verklaard zijn in Vlaams-Brabant.

Extra opleidingen
"Geen enkele interventie is nog hetzelfde", getuigt Foriers. "We letten veel meer op. We benaderen brandende voertuigen véél voorzichtiger. Je weet nooit wat er kan gebeuren." En dat weerspiegelt zich ook in de opleidingen in de brandweerscholen. "De scholen en het federaal kenniscentrum werken rond een opleiding hoe te handelen bij terreur", legt Foriers uit. De cursus concentreert zich op de eerste dringende zorg aan patiënten bij grootschalige trauma-incidenten in een vijandige, onveilige omgeving.