Michel: "Onhandige reactie van Rutte"

De uitspraken van de Nederlandse premier Mark Rutte over ons land, hij wil "België niet achterna", tonen vooral dat hij "heel slecht geïnformeerd" is. Dat valt te horen op het kabinet van premier Charles Michel. "Dit is een zeer onhandige reactie in een moeilijk debat in Nederland. Maar ook niet verwonderlijk gezien zijn zeer krappe meerderheid."

Mark Rutte ligt in eigen land onder vuur voor zijn plannen om de dividendbelasting af te schaffen. Op zijn wekelijkse persconferentie en in een interview op de openbare omroep NOS verdedigde hij zich met een verwijzing naar ons land.

"Als Nederland de belasting niet afschaft, gaat het België achterna. We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet", zei hij. "België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over: InBev. De rest is weg. En ze hadden er heel veel."

Wereldfaam
Die steek onder water is opvallend, zeker gezien de goeie relaties tussen Rutte en zijn Belgische ambtgenoot. Op het kabinet-Michel vinden ze de uitspraken vooral een teken van onwetendheid.

"De uitspraak toont aan dat Mark Rutte vooral heel slecht geïnformeerd is", zegt woordvoerder Barend Leyts. "De minister-president kent blijkbaar enkel AB Inbev en heeft nog nooit gehoord van Solvay, UCB, Bekaert, Umicore en vele anderen. Grote Belgische bedrijven met wereldfaam, elk in hun eigen domein". 

Meer jobs
Dat België niet aantrekkelijk zou zijn voor buitenlandse investeerders, klopt dan ook niet volgens de woordvoerder. Leyts verwijst onder meer naar de recente hervorming van de vennootschapsbelasting, "waardoor het nominaal tarief in België voor grote bedrijven daalt tot 25 procent in 2020". "De verlaging van de arbeidskost is een feit en zorgt voor meer jobs. Ook door de voorgestelde fiscale consolidatie blijft België heel aantrekkelijk om te investeren."

Lees meer: Rutte: "We willen België niet achterna"