Michel fluit Francken terug over #opkuis

Premier Charles Michel (MR) heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) teruggefloten over zijn omstreden hashtag '#opkuisen’. "Ik heb aan Theo Francken de boodschap gegeven dat ik denk dat die woordenschat niet gepast is", zei de premier na afloop van de ministerraad.

Verschillende politici hadden de afgelopen dagen al hun ongenoegen geuit over het Facebookbericht van staatssecretaris Francken. Hij schreef afgelopen woensdag dat er 23 illegalen waren opgepakt in het Maximiliaanpark en het Noordstation, met daarbij de hashtag '#opkuisen'. 

Op de persconferentie die vandaag na afloop van de ministerraad gegeven werd, werd ook premier Charles Michel om een reactie gevraagd. "Ik heb aan Francken de boodschap gegeven dat dergelijk woordgebruik niet gepast is in een tweet", zei hij daarover. "Hij heeft zijn boodschap daarom ook verbeterd en aangepast. Ik denk dat iedereen erover moet waken om duidelijk te zijn, ook over die materie."

Opschudding
De tweet veroorzaakte de voorbije dagen heel wat commotie, ook bij een aantal politici. "Over mensen spreek je niet in termen van opkuisen", zei CD&V-voorzitter Wouter Beke op Twitter. "Geen enkele mens, Belg, vluchteling, om het even wie, verdient taalgebruik als dit", reageerde ook vicepremier Alexander De Croo (Open Vld).

Lees ook: Beke en De Croo hard voor Francken na #opkuis