Met deze tips maak je je huis 'winterklaar'

Dit weekend blijft het nog even zacht, maar begin volgende week nemen de temperaturen een flinke duik. ’s Nachts is er zelfs kans op de eerste vorst, en dus moet de verwarming omhoog. Hoog tijd dus om je woning ‘winterproof’ te maken. Met deze tips van Europe Assistance lukt dat zeker.

Bomen en bladeren
Maak dakgoten en afvoerpijpen vrij die verstopt kunnen raken door afgevallen blaadjes. Er bestaan in de handel ook roosters of filters die voorkomen dat de blaadjes in de afvoerleidingen terechtkomen.

Inspecteer bomen die over je huis hangen of in de buurt staan: de herfst- of winterstormen zouden takken kunnen afbreken waardoor het dak of huis beschadigd kan raken. Sommige takken van planten of bomen kunnen veel sneeuw opvangen en hierdoor zwaar doorbuigen of zelfs breken. 

Waterleidingen
Maak de waterleidingen buiten leeg en sluit ze af vóór de eerste vorst, isoleer de leidingen die zich binnen en buiten bevinden.

(Lees verder onder de foto)

Mazouttank
Controleer hoeveel stookolie je nog hebt zodat je tijdig een bestelling kan plaatsen

Verwarming
Laat je verwarmingsinstallatie controleren en onderhouden door een erkende vakman.

Het onderhoud van een installatie op stookolie is jaarlijks verplicht. Voor installaties op gas is de reglementering per gewest ingedeeld: het onderhoud moet om de twee jaar gebeuren in Vlaanderen en om de drie jaar indien je in Brussel of in Wallonië woont.

Radiatoren
Vergeet niet je radiatoren te (laten) ontluchten.

(Lees verder onder de foto)

Schoorsteen
Laat je schoorsteen vegen. Het onderhoud van de schoorsteen maakt deel uit van het nazicht van de verwarmingsinstallatie. Ook als je een open haard hebt, is het onderhoud van de schoorsteen nodig. Zo vermijd je een schoorsteenbrand of een CO-vergiftiging.

CO-vergiftiging
Controleer de toestand van de rookdetectoren of CO-detectoren (koolstofmonoxide) en kijk na of de batterijen niet vervangen moeten worden.

Verse lucht
Ventileer de woning regelmatig, ook bij koud weer. Een woning waarin de lucht regelmatig ververst wordt, is beter voor de gezondheid. Het is ook gemakkelijker om een huis te verwarmen waarin de lucht zuiver en minder vochtig is.

Tip: open elke dag een venster gedurende enkele minuten om verse lucht binnen te laten.

(Lees verder onder de foto)

Elektriciteit
Bereid je goed voor op een mogelijke stroompanne in de winter. Voorzie tijdig een alternatieve verlichting die niet afhankelijk is van de elektriciteit: zaklampen met batterijen, olielampen, kaarsen, enz.

Toegang tot de woning
Zorg dat je over een kleine voorraad zout beschikt om de toegang tot je huis (en het voetpad) vrij te maken indien je verrast wordt door de eerste sneeuwval.