Met deze tips kom je Dikketruiendag door

Het is vandaag Dikketruiendag. Heel wat scholen in ons land zetten de verwarming een graadje lager en vragen kinderen om met een dikke trui naar school te komen. Thema van deze veertiende editie is ‘hittestress’ en de organisatie roept op om verharde wegen en beton te vervangen door fris groen zoals struiken en planten.

De Dikketruiendag staat dit jaar in het teken van een minder gekend klimaatprobleem: hittestress. Op warme dagen veranderen steden en gemeenten door verharde oppervlaktes in echte hitte-eilanden, waar de temperatuur 7 graden hoger ligt dan op het platteland.

Bovendien is het risico op wateroverlast groot, omdat regenwater er te snel wegvloeit en niet in de bodem kan doordringen. Bomen, struiken en andere groene plantjes kunnen een oplossing zijn, want ze zorgen voor afkoeling en beschermen tegen wateroverlast.

Enkele tips
Om de Dikketruiendag goed door te komen, maar ook om de rest van het jaar energie te besparen, geven wij je alvast enkele tips mee:

  • Sluit kamers die je niet gebruikt. Hierdoor gaat er veel minder warmte verloren en heb je het dus minder snel koud. Ook is het verstandig ramen dicht te houden, al is het natuurlijk wel fijn om nu en dan eens wat frisse lucht je huis in te laten.

  • Steek een paar theelichtjes aan, die produceren veel warmte. Bovendien zijn ze ook nog eens erg goedkoop.

  • Dikketruiendag is de ideale dag om een grote schoonmaak te houden in je huis. Je vergeet de tijd, maar door de beweging houdt je ook je lichaam warm.

  • Loop niet op blote voeten door het huis. Trek sokken, schoenen of pantoffels aan, want je voeten zijn zeer belangrijk voor je gevoelstemperatuur.

  • Zet een warme kop thee, koffie of soep. Hierdoor wordt je lichaamstemperatuur hoger en heb je het dus minder koud.

  • Zet de slaapstand van elektrische apparaten uit. Een laptop, tablet of smartphone in slaapstand verbruikt nog steeds nodeloze energie. Wanneer je apparaten uitschakelt, produceren ze ook geen straling of warmte.

  • Wie zelf kookt, doet dat best met een deksel op de pan. Daardoor verbruik je vijftig procent minder energie en het gaat bovendien veel sneller.

  • Houd je koffie warm in een thermos in plaats van op het verwarmingsplaatje van je koffiemachine. Door een thermos te gebruiken kan je per jaar 15 tot 20 kWh besparen.

  • Verplaats je met de fiets of het openbaar vervoer en niet met de auto. Een vierde van de CO2-uitstoot in Vlaanderen is afkomstig van het verkeer.