Met deze tips herken je een broodfokker

Vandaag moeten broodfokkers zich voor de eerste keer voor de rechter verantwoorden. Eigenaars uit Boechout staan terecht omdat ze puppy’s uit Oost-Europa verkochten die veel te jong of te zwak waren. Maar hoe herken je nu zo’n broodfokker? Deze lijst kan helpen. 

1. Broodfokker kweekt/verkoopt verschillende rassen
Broodfokkers fokken vrijwel altijd met meerdere rassen. Als je twijfels hebt, zeg dan dat je ook geïnteresseerd bent in een ander ras. Als de fokker effectief een ander ras aanbiedt, heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een broodfokker. 

2. Hij heeft altijd pups beschikbaar
Een goede kweker heeft maar enkele nestjes om de zoveel tijd en werkt vaak met een wachtlijst. Een broodfokker kweekt constant met verschillende honden, waardoor er altijd pups beschikbaar zijn. Je kan er in feite gewoon binnenstappen en vijf minuten later met een hondje buiten wandelen. 

3. Hij adverteert via tweedehandssites en reclamebladen
Vaak worden de pups op hun schattigst afgebeeld, om kopers te verleiden. Check steeds de recensies en aanbevelingen, ook op andere websites. Maar laat je hier niet alleen door leiden, want vaak hebben broodfokkers verschillende accounts waar er dan ook weinig slechte recensies te vinden zijn. Laat je ook niet verrassen door mooie winkels of schitterende websites, die zijn vaak maar een façade. 

4. De moeder en vader van de pup zijn niet te bespeuren
Een erkende fokker zal je spontaan de moeder en de vader van de pup tonen. Een broodfokker zal dit proberen te vermijden. Vraag dan ook steeds of je de moederhond mag zien. Als de broodfokker met een smoesje komt, weet je dat hij waarschijnlijk niet zuiver kweekt. Opgelet: vaak tonen broodfokkers je een andere hond, die er betrekkelijk beter uitziet dan de moeder. 

5. De pups leven niet in huiselijke kring
Er wordt vaak aangegeven dat de pups in huiselijke kring worden opgevoed, maar dat is meestal niet het geval bij broodfokkers. Vaak leven ze in kennels, in een stal of in een winkel. Laat je dan ook niet misleiden door het schattige uiterlijk: ze zien er vaak proper en gezond uit, maar dat is niet altijd het geval.

6. De broodfokker toont weinig interesse
Een erkende broodfokker zal je vragen naar je thuissituatie, je omgeving en je ervaring met andere honden. Deze fokkers zijn dan ook oprecht bezorgd om het lot van ‘hun’ pups en willen enkel en alleen een goede thuis voor het hondje. Een broodfokker is vooral uit op winst maken, voor hem maakt het niet veel uit waar het beestje terechtkomt, zolang het maar geld oplevert. 

7. Kijk goed naar de pup
Een broodfokker zal vaak de puppy in je handen duwen in de hoop dat je meteen zal smelten voor zijn schattigheid. Maar koop met je verstand, niet met je hart. Kijk dan ook goed naar de pup: zet hem op de grond en kijk wat hij doet. Een gezonde pup heeft namelijk een ontdekkingsdrang en vindt het leuk om geaaid te worden. Als de pup vermoeid oogt, angstig of lusteloos is, is hij niet gezond.