Merkel krijgt Belgisch eredoctoraat

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vanmiddag een eredoctoraat van de KU Leuven en UGent in ontvangst mogen nemen. “Dit is een ontroerend moment voor mij om een eredoctoraat te mogen ontvangen van universiteiten met zo’n rijke geschiedenis”, aldus Merkel.

Merkel kreeg het eredoctoraat voor haar “diplomatieke en politieke inspanningen om de politieke sterkte van Europa uit te bouwen en de waarden te verdedigen die ons continent toelaten om in verscheidenheid toch eenheid te vinden". Nooit eerder reikten de twee grootste universiteiten van Vlaanderen samen een eredoctoraat uit.

De twee rectoren, Rik Torfs en Anne De Paepe, hoort Merkel met haar ‘wir schaffen das’ thuis in het rijtje met grote historische figuren zoals Martin Luther King, Rosa Parks, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela. "Echt grote figuren doen gewoonlijk geen grote daden. Ze stellen wel kleine daden met grote gevolgen. Martin Luther King had een droom. Rosa Parks bleef op haar stoel zitten. Gandhi maakte zout. Nelson Mandela stapte uit de poort en groette de mensen. Met 'wir schaffen das' maakt u over een paar tientallen jaren een goeie kans om tot dit rijtje helden gerekend te worden", aldus beide rectoren.

"Europese eenheid"
Merkel bestempelde de toekenning van het eredoctoraat door de twee "traditierijke" en "gerenommeerde" universiteiten als "een emotioneel" moment voor haar. De Duitse bondskanselier ontving het eerbetoon omwille van haar optreden in de vluchtelingencrisis en haar jarenlange inzet voor de uitbouw van de Europese Unie, een project dat met de Brexit in een diepe crisis is verzeild.

Merkel vroeg de 27 overblijvende lidstaten om eensgezind te blijven en eind maart op een belangrijke top in Rome duidelijk te maken dat Europese samenwerking nog steeds een meerwaarde heeft voor landen en burgers. Ze brak een lans voor compromisbereidheid over de grote uitdagingen waarmee Europa worstelt: de migratiecrisis, de veligheid en de strijd tegen terrorisme.

Wandeling in Brussel
Angela Merkel heeft na haar eredoctoraat een wandeling gemaakt door Brussel, samen met premier Charles Michel. Na de plechtigheid nam de premier haar mee naar de Grote Markt, onder de paraplu, want het was typisch Belgisch weer. Er waren uiteraard veel veiligheidsmensen bij.