Mercator keert terug na restauratie

Het bekende zeilschip Mercator is op terugweg naar zijn vaste stek in de haven van Oostende, na een restauratie van anderhalf jaar. De driemaster verhuisde eind september 2015 naar een scheepswerf voor dringende herstellingswerken aan het dek en de romp.

Er werd ook nieuwe centrale verwarming en een afzuiginstallatie voor vocht geïnstalleerd. De werken hebben ongeveer 3,4 miljoen euro gekost hebben. 

Vandaag werd het schip naar het Vlotdok geloodst, vlak voor de Demeysluis. Morgen vindt dan de échte terugtocht plaats. De Koninklijke Muziekkapel van de Marine zal de Mercator verwelkomen bij het binnenvaren en begeleiden tot aan de Mercatorsluis. Het schip van 78 meter lang en 11 meter breed moet tegen ’s avonds definitief op zijn vertrouwde stek ter hoogte van het stadhuis liggen. 

Het schip kwam in 1932 in de vaart en maakte 54 grote reizen. Zo bracht het stoffelijk overschot van Pater Damiaan van Hawaii terug naar ons land. Sinds 1960 ligt de driemaster voor anker aan het stadhuis in Oostende, waar het dienst doet als museum. Het is een beschermd monument en wellicht het bekendste schip van België, met elk jaar vele duizenden bezoekers.

Foto: Stad Oostende

Bekijk ook: