Meningitis in kinderdagverblijf

Deze ochtend is in een kinderdagverblijf in het West-Vlaamse Rumbeke hersenvliesontsteking vastgesteld bij één van de kinderen. Dat bevestigt het Zorgbedrijf van Roeselare. Hersenvliesontstekingen kunnen levensbedreigend zijn en kunnen ook uiterst besmettelijk zijn.

De jongen ligt al sinds maandag in het ziekenhuis, maar de diagnose van hersenvliesontsteking werd pas vandaag vastgesteld. Meteen werden alle ouders wiens baby in het kinderdagverblijf Kidz zitten verwittigd. 

"De baby's die in dezelfde kamer hebben geslapen als de jongen krijgen preventief een antibioticakuur, de andere ouders moeten erop letten dat hun kind geen hoge koorts of rode puntjes krijgt", zegt Barbara De Poorter van het Zorgbedrijf van Roeselare aan VTM Nieuws.

Bacterieel
Het gaat om de bacteriële vorm van hersenvliesontsteking. Dat is de gevaarlijkste vorm en het dodelijk zijn, maar de jongen stelt het al bij al goed. "Er is geen reden tot paniek", zegt De Poorter nog. "De kans dat er nog iemand ziek wordt is klein, maar we willen geen risico's nemen."

Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg. Er zijn twee varianten, een virale hersenvliesontsteking is milder en zelden levensbedreigend. Een bacteriële daarentegen is gevaarlijker en kan zelfs dodelijk zijn. 

Hersenvliesontsteking is besmettelijk door rechtstreeks contact via speeksel of wanneer iemand hoest, maar niet via speelgoed bijvoorbeeld. De crèche blijft dan ook open.