Meer getuigenissen over misbruik in judo

De judofederatie gaat nog meer getuigenissen onderzoeken over grensoverschrijdend gedrag. Na de getuigenis van onder meer ex-judoka Ann Simons over een topcoach zijn er nog meer beschuldigingen binnengekomen. “We gaan nu alles onderzoeken”, zegt Kristof Van de Putte van de federatie aan VTM NIEUWS.

De bal ging aan het rollen door onder meer de getuigenis van ex-judoka Ann Simons over seksueel grensoverschrijdend gedrag in haar sport. Zij beschuldigde een topcoach ervan dat hij verschillende meisjes ongewenst aanraakte, of seksueel getinte opmerkingen gaf. 

Intussen blijven er getuigenissen binnenkomen. Gisterenavond getuigde een vrouw in het duidingsprogramma Terzake over de ongewenste intimiteiten van de toptrainer, ze sprak ook van een andere trainer die haar betaste toen ze wegens een blessure aan het sleutelbeen moest worden ingetapet. 

In De Standaard doet vandaag een andere ex-judoka haar verhaal, ook zij spreekt over grensoverschrijdend gedrag van de coach aan de topsportschool en tijdens regionale en nationale trainingen en stages. 

Klachten ernstig nemen
De judofederatie laat weten dat ze alle getuigenissen ernstig nemen. “We gaan de feiten bespreken en waar nodig doorverwijzen naar een tuchtcommissie, waar bekeken zal worden of er klacht moet worden neergelegd bij het parket”, zegt de voorzitter van de Vlaamse Judofederatie Kristof Van de Putte.

“De klachten zullen ernstig genomen worden, zoals we dat steeds gedaan hebben.” De federatie vraagt ook om zaken die nog niet gekend zijn, te melden. Ze kondigde eerder al aan dat er onder meer een nieuw aanspreekpunt zal komen.

De toptrainer die in verschillende getuigenissen terugkomt, heeft de eerdere beschuldigingen gisteren in een schriftelijke verklaring "feitelijk onjuist en lasterlijk" genoemd.

Bekijk ook: