Meer dan 5.500 telefoons naar 1722

Het noodnummer 1722 van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken is afgelopen nacht en vanochtend 5.516 keer gebeld. Dat laat de FOD weten aan VTM NIEUWS. Het nummer werd geactiveerd naar aanleiding van de verwachte storm en plaatselijk onweer.

Bij noodweer krijgen de noodcentra van noodnummer 112 op korte tijd heel wat telefoons binnen, waardoor het onmogelijk wordt om die allemaal te verwerken. Om de druk wat te verlagen werd het nummer 1722 geactiveerd. Het nummer dient voor niet-dringende oproepen naar de brandweer. Als de brandweer dus niet onmiddellijk ter plaatse moet komen, kan je naar dat nummer bellen. 

Omgewaaide bomen
Van 20.00 uur 's avonds tot 8 uur 's ochtends werd het nummer 2.871 keer gebeld. Uit de provincie Vlaams-Brabant kwamen de meeste oproepen, maar liefst 28,5 procent. Op de tweede plaats staat de provincie Luik, waar 12 procent van de oproepen vandaan kwamen. De oproepen gingen vooral over omgewaaide bomen, stormschade, wateroverlast en weggewaaide dakpannen. 

Er komen in sommige provincies ook nu nog heel wat oproepen binnen van mensen die de schade nu pas opmerken. Het nummer 1722 blijft dan ook minstens tot vanavond bereikbaar.