Massa-opkomst voor registreren orgaandonor in heel Vlaanderen

Al meer dan 18.000 mensen hebben zich vandaag geregistreerd als orgaandonor. Na de actie van het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’, zijn meer dan 240 gemeentehuizen vandaag speciaal geopend. Sommige gemeenten moesten zelfs extra vrijwilligers oproepen, door de massale opkomst.

‘Make Belgium Great Again’ riep afgelopen week iedereen op om zich te registreren als orgaandonor.

Jaren wachten
In ons land wachten 1.212 patiënten op een donororgaan. De meesten - bijna 800 - hebben een nieuwe nier nodig, maar er zijn er ook die wachten op longen, een lever of een hart. Dat wachten kan soms jaren duren, want de gevallen waarin iemand donor kan zijn, zijn zeldzaam. “De belangrijkste orgaandonoren zijn hersendode patiënten”, zegt ‘Re-born to be alive’, een vzw die zich inzet om mensen te motiveren zich te laten registreren als donor. “Slechts in 2 procent van de sterfgevallen is er sprake van hersendood. In bijna alle andere gevallen lopen de organen onherstelbare schade op en zijn ze niet meer bruikbaar voor transplantatie.”

Uiteindelijk werden er vorig jaar in ons land bij 30,7 overledenen per miljoen inwoners organen weggenomen. Dat is het hoogste aantal na Kroatië. Dat het om zo’n hoog cijfer gaat, heeft te maken met onze wetgeving: hier is iedereen automatisch donor, tenzij je zelf laat weten dat echt niet te willen. Ook naaste familie kan bijvoorbeeld nog ingrijpen. “Registratie heeft dezelfde waarde als een  testament”, klinkt het dan ook. 

Lees ook: KAART: In deze gemeenten kan je je vandaag laten registreren als orgaandonor