Man die grapte op vliegtuig terug vrij

Op de luchthaven van Zaventem is een vliegtuig van Ryanair even ontruimd na een bomalarm op de vlucht naar Madrid. Negen Belgische mannen, die hoogstwaarschijnlijk dronken waren, werden uit de vlucht gezet, nadat een van hen als grap 'Allahu Akbar' riep. Dat bevestigt de federale politie en het parket aan VTM NIEUWS. Alle bagage werd daarna gecontroleerd door honden. De negen mannen werden ondervraagd, maar ondertussen weer vrijgelaten.

De Ryanairvlucht naar Madrid liep vanmorgen een paar uur vertraging op, omdat een paar Belgische mannen zich verdacht gedroegen. "De boordcommandant weigerde om de negen personen mee te nemen", zegt Peter De Waele van de federale politie. "Een iemand van hen was een flauwe grappenmaker en riep 'Allahu Akbar'."

"Alle passagiers hebben het vliegtuig moeten verlaten en de bagage moest besnuffeld worden door een hond", zegt De Waele. "Uiteindelijk werden er geen explosieven gevonden en kon het vliegtuig omstreeks 25 na negen vertrekken."

Het parket van Halle Vilvoorde zegt dat de mannen hoogstwaarschijnlijk dronken waren. De mannen wonen in België, maar zouden een Italiaanse afkomst hebben. Er is een gerechtelijk dossier opgesteld, omdat het 'dreigen met een aanslag' ook strafbaar is. 

Terug vrij
De negen werden verhoord, maar terug vrijgelaten, omdat het niet duidelijk is wie 'Allahu Akbar' geroepen heeft. Eerst zei het parket nog dat het om een 51-jarige Waal ging. Maar na verhoor twijfelen ze: "De verklaringen van de getuigen lopen uiteen waardoor er nog geen duidelijkheid is wie wat heeft geroepen", aldus Carol Vercarre, woordvoerster van het parket Halle-Vilvoorde.

Momenteel tast het parket van Halle-Vilvoorde echter nog in het duister over wat er zich zaterdagmorgen precies heeft afgespeeld. "Er zullen bijkomende getuigen verhoord moeten worden om klaarheid te scheppen in wat er precies gebeurd is. Pas dan zullen we kunnen beslissen wie we waarvoor vervolgen", aldus Vercarre.

Door: Stijn Defoirdt