Man (20) overleden na aanrijding door trein, seinen werkten niet

In Aarschot is een man van 20 jaar om het leven gekomen toen hij met zijn auto werd gegrepen door een trein. Dat laat het parket van Leuven weten. Zijn twee passagiers, een meisje van 18 jaar uit Herselt en een man van 21 jaar uit Aarschot, raakten lichtgewond. Volgens een getuige werkten de seinen niet op het moment van het ongeval. Infrabel laat weten dat het mogelijk om een menselijke fout gaat.

De auto werd meer dan honderd meter meegesleurd, de jongeman had geen schijn van kans. "Volgens een getuige waren de slagbomen niet gesloten en waren de witte lichten in werking op het moment van het ongeval.  Dit stemt overeen met de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige die door het parket werd aangesteld", klinkt het in een persbericht.

Een onderzoek moet nu uitwijzen waarom de seinen niet werken. Spoorwegnetbeheerder Infrabel kan voorlopig geen commentaar geven over het ongeval. “Wij verlenen onze volledige medewerking aan het onderzoek, maar mogen in het belang van dat onderzoek geen commentaar geven”, aldus nog Infrabel.

Menselijke fout
Volgens een persbericht van Infrabel kan een menselijke fout van een medewerker de oorzaak van het ongeval zijn. Dat is alvast de piste die op dit moment onderzocht wordt. "De eerste vaststellingen op het terrein, door de technische diensten van Infrabel, sluiten een slecht functioneren van de overweg volledig uit (rode lichten, belsignaal en slagbomen). De piste die nu bekeken wordt om de oorzaak van dit drama te verklaren, is die van een menselijke fout", klinkt het in het persbericht.

Infrabel voegt daar nog aan toe dat een medewerker van Infrabel, "die verantwoordelijk is voor de supervisie van het treinverkeer, een fout zou kunnen gemaakt hebben tijdens een specifieke procedure. Meer bepaald een procedure die moet toegepast moest worden tijdens het beheren van een incident van een goederentrein die in panne stond."