Dossier President Macron

Macrons aangekomen voor tweedaags staatsbezoek

De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte zijn aangekomen op het Paleizenplein in Brussel. Ze werden er ontvangen door koning Filip en koningin Mathilde. Macron gaf ook een persconferentie, samen met premier Charles Michel, waarin hij het migratiepact van de Verenigde Naties "duidelijk steunde". Vanmiddag staat er nog een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten in Gent op het programma.

Het staatsbezoek van de Macrons zal twee dagen duren. Ondanks de uitstekende relaties tussen België en Frankrijk is het volgens het Elysée pas voor eerst in 47 jaar dat een staatshoofd van onze zuiderburen bij ons op staatsbezoek is. De Macrons zullen de drie Belgische gewesten aandoen, waarbij vooral een bezoek aan een kunstencentrum in Molenbeek in het oog springt.

(Meer onder de video)

Pompidou
Het laatste officiële staatsbezoek van een Frans staatshoofd aan België dateert al van 1971, toen Georges Pompidou naar België afzakte. In oktober 1983 bracht de toenmalige president François Mitterrand nochtans ook een driedaags bezoek aan België. Maar dat gold niet als een staatsbezoek, enkel als een "officieel bezoek" dat tot doel had, "de nauwe banden aan te halen" tussen beide landen.

Het komende bezoek van Franse presidentiële paar zal alle facetten bevatten die wel vaker bij een staatsbezoek horen. Zo zijn er de protocollaire ceremonies, met een plechtige ontvangst op het Paleizenplein deze voormiddag en een staatsbanket in het kasteel van Laken vanavond.

Politiek
Met een ontmoeting tussen Emmanuel Macron en de Belgische premier Charles Michel in het Egmontpaleis zit er vanmiddag ook een politieke component aan het bezoek. Daarnaast is er ook economie, met de ondertekening van samenwerkingsakkoorden tussen verschillende Belgische en Franse ondernemingen.

In de persconferentie met premier Charles Michel steunde Macron het migratiepact van de Verenigde Naties "duidelijk". Hij benadrukte dat het om een "niet-dwingende tekst" gaat en dat er "onwaarheden" over het pact worden verklaard, dat volgens Macron net oplossingen kan aanbieden in het migratiedossier, zoals in de strijd tegen mensensmokkel.

Gent
Voorts maakt het programma ook ruimte vrij voor cultuur, met onder meer een bezoek in de namiddag aan het Museum voor Schone Kunsten in Gent, waar momenteel het beroemde vijftiende eeuwse schilderij 'Het Lam Gods' van de gebroeders Van Eyck gerestaureerd wordt.