Maakt geen vlees eten je ongelukkig?

Mensen die geen vlees eten vertonen vaker symptomen van depressie, blijkt uit een studie waarover De Morgen schrijft. Vooral een tekort aan ijzer en vitamine B12 kan voor mentale problemen zorgen.

Een studie voor de UK Medical Research Council onderzocht 9.668 mannen en kwam tot de conclusie dat de vegetariërs en veganisten in de groep bijna dubbel zo hoog scoren op de depressie-index. Ook wanneer je rekening houdt met factoren zoals leeftijd en ziekteverleden blijven de resultaten gelden. Eerdere studies uit het buitenland wezen op een gelijkaardig verband.

Verband?
“De bewijskracht is niet altijd even sterk, want het is nooit evident om een direct verband te leggen tussen voeding en ziekte", zegt Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, aan De Morgen. "Maar het klopt dat er psychologische risico's gepaard gaan met vegetarisme. Zo wees systematisch onderzoek uit dat een tekort aan vitamine B12 gepaard gaat met depressie en stemmingswisselingen, en ook ijzertekort lusteloosheid voortbrengt. Natuurlijk zit ijzer ook in bepaalde groenten, maar toch wordt vooral het zogenaamde heemijzer uit vlees goed door het lichaam opgenomen. En vitamine B12 zit van nature enkel in dierlijke producten."

Ook een omgekeerde causaliteit is mogelijk, volgens experts. Mensen met een depressie of laag zelfbeeld zouden namelijk sneller hun dieet wijzigen. Voedingsdeskundige Evelyne Mertens van vzw EVA spreekt dat tegen. “Veel vegetariërs zijn net heel gelukkig, doordat ze veel bewuster omgaan met voeding”, zegt ze aan De Morgen. “Te weinig B12 veroorzaakt inderdaad droefheid en slaaptekort, maar dat kan ook vleeseters overkomen."

Supplementen
Je hoeft inderdaad geen vlees te eten om B12 binnen te krijgen. “Er zijn allerlei burgers, granen en sojamelk die met ijzer en vitamine B12 zijn verrijkt”, zegt Sels. “Ook met voedingssupplementen en advies van een expert kom je al ver. Toch pleit ik voor een gevarieerd en inclusief dieet, wars van alle hypes. Voeding mag niet de nieuwe religie worden."