Luchthaven Luik zet Duitse luchtverkeersleiders in

Als er opnieuw werkonderbrekingen zijn bij de Belgische luchtverkeersleider skeyes, door ziekte of stakingen, zullen de Duitse luchtverkeersleiders het verkeer van en naar de luchthaven van Luik overnemen. Vannacht zullen de Duitsers zo zes vluchten per uur behandelen tussen 1.30 uur en 4.30 uur. Dat melden de luchthaven en skeyes zelf.

Bij skeyes raakt het aanslepende sociale conflict tussen vakbonden en werkgevers niet opgelost. Telkens weer melden luchtverkeersleiders zich ziek, zodat het Belgische luchtruim regelmatig gesloten moet worden omdat er geen voldoende bezetting is.

De hinder bij de dienstverlening van luchtverkeersleider skeyes heeft sinds 1 maart al een impact gehad op meer dan 400 cargovluchten op de luchthaven van Luik. Op de Luikse luchthaven werden sinds 1 maart al 368 vluchten vertraagd, 27 vluchten geannuleerd en 10 vluchten omgeleid naar andere luchthavens. Dat zorgt volgens de luchthaven voor een aanzienlijk verlies.

Vandaag nog zeiden de federale ministers van Defensie en van Mobiliteit, Didier Reynders en François Bellot, dat het niet mogelijk is om militaire luchtverkeersleiders in te schakelen om het gebrek aan civiele luchtverkeersleiders op te vangen bij skeyes, het vroegere Belgocontrol.