Lokale politie krijgt binnenkort tasers

Binnenlandse Zaken gaat enkele lokale politiezones opleiden om met stroomstootwapens te werken. Dat bevestigt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan VTM NIEUWS. "Het gaat om een testfase die binnen enkele weken begint en dan verder wordt uitgerold."

Eind vorig jaar hadden verschillende lokale politiezones al laten blijken dat ze graag willen dat een taser of stroomstootwapen tot de basisuitrusting van elke politieagent hoort. De vraag kwam er na verschillende schietincidenten waarbij een verdachte geraakt werd door een politiekogel, maar toch niet geveld werd en dus gevaarlijk bleef. 

Niet overal
Binnenlandse Zaken stuurde daarop een uitnodiging naar alle 189 politiezones voor een testfase, 35 zones gingen hierop in. "Van die zones maken we nu nog een selectie om de testfase op te starten. Slechts enkele agenten zullen daarvoor opgeleid worden. We willen het onder duidelijke voorwaarden doen en in een duidelijk kader", klinkt het bij het kabinet van Jambon. Ondertussen werkt Binnenlandse Zaken dus richtlijnen uit over wanneer de wapens zullen gebruikt kunnen worden.

Die richtlijnen zijn nodig, zei Amnesty International vorg jaar nog. "Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt namelijk dat er daar tussen 2001 en 2010 400 mensen om het leven zijn gekomen."

Wanneer we voor het eerst een politieagent met stroomstootwapen op straat zullen zien, is nog niet duidelijk. "Bedoeling is om ze vooral in te zetten voor situaties waarbij er agressie is tegen de politie of bij vechtpartijen die uit de hand lopen", zegt Van Raemdonck nog.

Wat doet het?
Met een taser of stroomstootwapen worden de spieren van het lichaam tijdelijk verlamd door een elektrische schok. Het is sterker dan pepperspray en efficiënter dan een vuurwapen.