Leuvense politie opent onderzoek naar tiener die rake klappen krijgt in park

Op sociale media zijn beelden opgedoken van een jongeman die uit het niets zware klappen krijgt van drie agressievelingen. Het slachtoffer uit Huldenberg werd aan een zitbankje in het Bruulpark in Leuven benaderd door het trio. De politie heeft een onderzoek geopend.

“Waarom doet gij zo tegen mij? Vriend, luister”, klinkt het door de man die de eerste vuistslag uitdeelt in het gezicht van het slachtoffer. Daarna krijgt de jongen nog twee slagen van dezelfde persoon. Daarna mengen twee andere jongens zich in het gevecht. Terwijl het slachtoffer op de grond ligt, krijgt hij nog vijf stampen in zijn rug. Daarna stoppen de beelden.

Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild & Vrienden, pikte het filmpje op en deelde het op zijn Facebookpagina. “In een filmpje dat ik net kreeg doorgestuurd is te zien hoe een Vlaamse jongen in elkaar geslagen wordt door een groepje allochtonen en daarbij zelfs schoppen in zijn gezicht krijgt. Deel deze beelden zodat de ogen van de mensen eindelijk opengaan”, aldus Van Langenhove op Facebook.

Racistische opmerkingen
De moeder van het slachtoffer reageert verbouwereerd op de post van Van Langenhove. “Daar vallen zo veel racistische opmerkingen te lezen en daar staan wij helemaal niet achter. Mijn zoon wil daar niet meer mee geconfronteerd worden. Wij laten de lokale recherche hun werk doen”, reageert de moeder. Zij zal zich maandag opnieuw aanmelden bij de politiediensten. Haar zoon belandde na de slagen in het ziekenhuis met gekneusde ribben en en kneuzingen in het gezicht.

“Hij kende die jongens totaal niet. Hij werd beschuldigd van een probleem waar hij niks mee te maken had”, laat zijn boezemvriendin weten. “Telkens we erover beginnen klapt hij toe”, reageert een andere kennis. “Hij wou er niet veel over kwijt maar het verhaal deed al snel de ronde. Sinds Van Langenhove het bericht gedeeld heeft, wordt hij er voortdurend over aangeklampt.”

De aangifte van het voorval liep binnen bij de politiezone HerKo (Herent-Kortenberg) maar ondertussen heeft de recherche van de zone Leuven het onderzoek op zich genomen. “In het Bruulpark zelf hangen geen camera’s daarom zullen wij ook camerabeelden in de buurt opvragen”, zegt commissaris Marc Vranckx. De verdachten zouden allemaal nog minderjarig zijn en leerlingen zijn van twee Leuvense middelbare scholen. Als het tot een gerechtelijke vervolging komt, zullen ze zich moeten verantwoorden voor de jeugdrechter. De jongen die alles filmde, riskeert minstens vervolging voor schuldig verzuim.