Dossier Kasteelmoord

Letterlijk: dit zegt informant over Kasteelmoord

Politie-informant Anthonie Van Wilderoden heeft zes maanden lang informatie verzameld van Evert De Clercq, een van de hoofdverdachten van de Kasteelmoord. VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes had een exclusief interview met de man in Dublin. Volgens zijn informatie komt De Clercq naar voor als de echte organisator van de moord op Stijn Saelens. Lees hier een aantal letterlijke passages uit zijn bevindingen. 

De politie plaatste Van Wilderoden, net als De Clercq een Nederlander, als geheime informant in de gevangenis van Ieper. Van Wilderoden voerde er lange conversaties met De Clercq over de Kasteelmoord en zijn betrokkenheid in de zaak. Die informatie speelde hij door aan de politie, eerst mondeling, maar later ook in lange schriftelijke verslagen. 

De Clercq sprak twee keer af met André Gyselbrecht
“Ze kunnen nooit bewijzen dat ik met die dokter heb afgesproken.” Ik vraag Evert waarom hij met André heeft afgesproken en dat niet aan Pierre heeft overgelaten. “Als er geld aan te pas komt, ga ik altijd zelf. Pierre doet alles altijd maar half. Als er geen voorschot komt, gebeurd (sic) er niets, dat moest ik hem duidelijk maken.”  

“En heeft hij het begrepen?”, vraag ik Evert dan. “De tweede keer kwam hij af met geld.” Evert zegt me dan dat hij het geld zelf wilde ontvangen omdat Pierre niet met geld te vertrouwen is.

Gaf Roy Larmit dodelijk schot aan Saelens?
“Ik heb nog één troef voor de Brabander”, zegt Evert. “Ik weet wat er bij het kasteel gebeurd is. Bommel heeft me dat daags nadien komen zeggen. Zijn aandeel is groter dan hij heeft toegegeven.” Het is dan einde wandeling. Als we naar binnen lopen zegt Evert: “Van Bommel schiet iemand niet in zijn rug.”

"Nog geen €80.000 aan overgehouden"
Evert kijkt me aan. “Ik heb alles geregeld, ja, anders was het helemaal misgegaan. Ik had beter moeten weten, met Pierre gaat er altijd iets mis. Die is te veel met andere dingen bezig.”

Evert verteld (sic) dan dat Pierre gezegd heeft dat André €150.000 betaald zou hebben. Dat klopt niet, zegt Evert, zo veel was het niet. “Met alles eraf heb ik er geen €80.000 aan overgehouden.”

(…)

Evert zegt dan: “Nu weet ik ook  hoeveel Pierre van André heeft gehad. Hij zegt dat hij geld aan van Bommel heeft gegeven van André. Ik weet dat hij het in zijn eigen zak heeft gestoken. Ik heb van Bommel betaald en naderhand nog die Brabander.”

Waar kwam het geld vandaan?
"Pierre is in juli, begin augustus geweest, toen ben ik daarna op vakantie gegaan en daarna is de Brabander komen zeggen dat het goed was. Daarna heb ik met de dokter de betaling afgehandeld.” “Waar haalde hij het geld vandaan?”, vraag ik Evert. “Dat heb je niet zomaar liggen. Iedere dokter in België heeft zwart geld liggen. En ik geloof dat zijn vader ook nog wat had nagelaten.”

Lichaam in skibox naar crematorium in Duitsland
"Van Bommel was dominant, hij had wel geduld, maar het was vlug op, zeg maar. Hij had weinig woorden nodig.” Ik vraag Evert: “Wist hij wat de opdracht was?” “Ja, we hadden het doorgesproken, antwoord (sic) Evert. “In grote lijnen, een kleinigheidje hou je altijd. Ze zouden hem onder dwang meenemen, levend begraven, dan de skibox in en mee naar Duitsland, zo de oven in.” “Goed uitgedacht.” “Dat was niet al te moeilijk?” Evert schuld (sic) zijn hoofd. “Dacht ik.”

(…)

Hij zegt dat André zei dat Stijn weg moest om het even welke manier.” Evert plaatst de opmerking: “Dat heeft Pierre mij nooit zo gezegd. Hij moest dood, punt uit.” (…) Evert zegt: “De vraag van Pierre en André was dat hij dood moest, hoe was aan mij, als het maar gebeurde. Dat was te snel door de bocht, ik heb gezegd zoveel wil ik ervoor hebben.”

“Een envelop met het voorschot, een foto en een adres, dan zou ik eens zien.” Evert hakt met de ene in de andere hand om de woorden te benadrukken.

“Wist Pierre van het exacte plan?” “Natuurlijk wist hij dat”, zegt Evert dan. Ik ga verder. “Was het vanaf het begin het plan om Stijn naar Nederland te brengen?” Naar Duitsland, maar dat wist Pierre niet. Ik zou hem zelf in de skibox wegrijden. Pierre wist alleen wat hij moest weten. Van Bommel ook en Larmit hetzelfde., ieder zijn deel.”

Ik zeg dat Pierre zichzelf tegenspreekt. Hij zegt nooit iets van André te hebben ontvangen en later zegt hij dat hij twee keer geld van André heeft ontvangen. Dit was bij hem thuis dat André dit kwam brengen. Evert leverd (sic) commentaar. “Dat heeft hij in zijn eigen zak gestoken. Ik heb zelf van Bommel betaald en later Larmit.”

Lees ook:

  • Kasteelmoord: politie-informant spreekt
  • Kasteelmoord: Wie is wie?