"Let op voor Microsoftfraudeurs"

De Computer Crime Unit van de federale politie waarschuwt opnieuw voor een vorm van oplichting via telefoon. Een zogezegde medewerker van computerbedrijf Microsoft belt je op en zegt dat er problemen zijn met je computer. Je moet een programmaatje installeren, waarmee ze in je computer kunnen kijken en zo geld kunnen stelen. Veelal ouderen mensen zijn het slachtoffer.

De callcenters die deze fraude plegen, opereren volgens de Computer Crime Unit meestal vanuit Indië. Ze bellen overdag waardoor vaker oudere mensen het slachtoffer zijn. Zij hebben vaak te weinig kennis over computers en trappen in de list.

“De slachtoffers worden gebeld door iemand die beweert van Microsoft te zijn. Die persoon zegt dat er problemen zijn met je computer”, zegt Walter Coenraets van de Computer Crime Unit aan VTM NIEUWS.

Betalen voor programmaatje
“Om aan te tonen dat er wel degelijk iets mis is met de computer van het slachtoffer, vragen de daders om de Windowsknop en de letter ‘R’ in te drukken. Dan komt er inderdaad een foutmelding, maar dat is geheel normaal, maar dat weten de slachtoffers vaak niet. Vervolgens bieden zij aan om het probleem te verhelpen, maar daar moet je voor betalen en een programmaatje voor installeren”, zegt Coenraets.

Controle over computer
Eens dat programmaatje geïnstalleerd is, nemen zij de controle over je computer over. “Daarna vragen ze om een betaling uit te voeren, maar met dat nieuw programmaatje kunnen ze alles meevolgen”, zegt Coenraets. “Ze zorgen er zo voor dat er een hogere betaling wordt uitgevoerd of zelfs een dubbele betaling. Soms slagen ze er in om aan de codes te geraken van de rekening en dan is het risico groot dat er een groot bedrag van de rekening verdwijnt.”

Microsoft zegt trouwens dat ze hun klanten nooit zouden opbellen en ze raden ook aan om niets te installeren als iemand je daar telefonisch om vraagt.

Wat moet je doen als je toch opgelicht bent?

  • Dien een klacht in bij de politie.
  • Laat je antivirus lopen om het programmaatje te detecteren.
  • Herinstalleer je computer.
  • Als een oplichter je opbelt, maar je hebt niets geïnstalleerd op je computer, dan kan je aangifte doen van de poging op de website van het cyber emergency team (cert.be) en op de website van Microsoft.