Leerlingen krijgen vandaag buiten les

Alle leerkrachten van het basis- en secundair onderwijs worden vandaag opgeroepen om in het laatste lesuur van de voormiddag "buiten te vliegen". Het is namelijk buitenlesdag. In 161 Vlaamse scholen staat daarom een vorm van outdoor education op het programma.

De reden hiervoor ligt voor de hand volgens het departement Omgeving, dat de buitenlesdag organiseert in samenwerking met Goodplanet: buiten leren, buiten spelen en buiten bewegen is leuk en heeft een gunstig effect op het welzijn en de leerprestaties van de scholieren.

Leerlingen leren op onderzoekende en speelse wijze én de lessen kunnen gecombineerd worden met bewegen. Kinderen en jongeren zijn ook veel enthousiaster, geconcentreerder, taakgerichter en hebben meer zin in leren. Daarnaast wordt er gewerkt aan zintuiglijke ontwikkeling, sociale relaties, natuurbeleving, duurzaamheid en burgerzin.

Buitenactiviteit geeft leerlingen ook ruimte om te verteren en om toepasbaar te maken wat tijdens de les werd geleerd. Buiten zijn stimuleert leerlingen ten slotte om hun eigen impulsen te volgen, om zich meer eigenaar te kunnen voelen van hun ontwikkeling, wat hun geheugen beter laat werken.

Foto: archief