Kust en Brussel nemen stormmaatregelen

Aan de kust maken ze zich klaar voor de komende storm. De brandweer en de civiele bescherming maken zo’n 30.000 zandzakjes klaar en in verschillende gemeenten werd op de dijk al een stormmuur opgetrokken. Provinciegouverneur Carl Decaluwé roept mensen op “om zeker niet af te zakken naar de kust”. Ook in Brussel worden maatregelen genomen. Vanaf 14 uur worden alle parken, bossen en begraafplaatsen afgesloten.

“We zijn op het ergste voorbereid”, zegt Decaluwé. “Voorlopig wordt niemand toegelaten op zee en ook in verschillende kustgemeenten is het verboden om op de dijken te lopen. Alles hangt nu af van de wind op zee.”

Zandzakjes
Er zijn al 12.000 zandzakken voorzien in West-Vlaanderen, onder meer voor Nieuwpoort en Oostende, de zwakste punten langs de kust. In Nieuwpoort alleen al zijn 22.000 zandzakjes nodig, onder meer om het bezoekerscentrum Westfront te beschermen tegen mogelijke wateroverlast.

Gisteren en afgelopen nacht is er een grote verzameling aangelegd. De civiele bescherming van Jabbeke zorgt voor de verdeling van de zakjes, en ook vandaag gaat de productie onverminderd verder.

Stormmuur
De agenten van de civiele bescherming komen tussen om de mensen te helpen waar mogelijk. Hun belangrijkste taak is om dijken te dichten en om tussen te komen bij overstromingen of bij risico op overstromingen. In onder meer Oostende werd al een stormmuur opgetrokken. Als de situatie verergert, kunnen zij opgeroepen worden om zware pompwerken uit te voeren, om elektriciteit te voorzien of om de bevolking te evacueren.

Morgenmiddag
Het gevaarlijkste moment wordt morgen rond 14.00 uur verwacht.  Door de combinatie van een sterke noordwesterwind en springtij wordt een hoog peil verwacht, dat zelfs iets hoger is dan de Sinterklaasstorm van 2013. Maar ondertussen werden de nodige beschermingswerken uitgevoerd aan de kust. Alles hangt af in welke mate de wind de zee opstuwt vanuit Britse wateren.