Krijg jij een lening voor 100 procent?

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) heeft met de verzekeraars en de banken een systeem bedacht waardoor een woonlening voor de volle koopsom opnieuw mogelijk wordt. Maar wat houdt dat systeem in en wie komt ervoor in aanmerking?

Wie vandaag een huis van 200.000 euro wil kopen, moet daar doorgaans een lening voor aangaan. Maar bij de bank krijg je vaak maar tot tachtig procent van het nodige bedrag. Wie dan het huis van 200.000 euro wil kopen, moet zelf 40.000 euro ophoesten. En dat is een bedrag dat bij heel wat mensen niet op hun spaarrekening staat.

Kredietverzekering
Minister Tommelein wil met een nieuw systeem vermijden dat mensen met een goed inkomen toch afhankelijk zijn van het spaarboekje van de familie. Concreet zou het systeem een kredietverzekering zijn op de twintig procent die je extra leent om aan het volledige bedrag te komen.

Door de verzekering zouden banken zekerder zijn dat ze het geld dat ze uitlenen ook terugkrijgen en kunnen gezinnen met een valnet de lening aangaan. Het is nog niet duidelijk in hoeverre de verzekeringen de klanten zullen dekken. Maar vooraleer de verzekeraars daarover verder kunnen onderhandelen moet De Nationale Bank eerst een advies geven of banken meer dan tachtig procent mogen uitlenen. 

Voorwaarde
Er hangt wel een voorwaarde aan vast. Tommelein wil niet dat mensen die geen grote kosten, zoals een maandelijkse afbetaling, kunnen betalen van het systeem gebruik kunnen maken. Enkel mensen die genoeg kapitaal hebben en geen andere grote leningen aan het afbetalen zijn, zouden kunnen rekenen op de verzekering. “De maatregel is bedoeld voor jonge mensen die wel een goed inkomen hebben, maar nu eenmaal niet de twintig procent zelf kunnen inbrengen omdat hun spaarrekening dat niet toelaat”, aldus Margot Neyskens, woordvoerder van Bart Tommelein.

Lees ook: Toch woonlening voor 100 procent

Bekijk ook: