Korter verblijf in kraamkliniek slaat aan

Tachtig procent van kersverse moeders die meededen aan een pilootproject voor een kortere kraamtijd, reageert positief. Na twee of drie nachten na hun bevalling verlieten zij al het ziekenhuis. Daarna worden ze thuis verder opgevolgd samen met hun baby.

Er woedt al langer een discussie over hoelang vrouwen in het ziekenhuis moeten verblijven na een bevalling. In België liggen kersverse moeders gemiddeld nog vier nachten in het ziekenhuis, terwijl het Europese gemiddelde op drie dagen ligt. In sommige landen duiken ze zelfs onder de drie dagen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil al langer naar een kortere kraamtijd.

Een jaar geleden werden daarom zes pilootprojecten 'bevallen met een verkort ziekenhuisverblijf' opgestart. Vijftig tot zestig procent van de vrouwen komt in aanmerking om aan het project deel te nemen, het zijn vrouwen met een laagrisicobevalling.

In een eerste evaluatie van het project in het UZ Leuven scoort het project goed: tachtig procent van de moeders is tevreden over de kortere kraamtijd. Vooral het persoonlijke contact met de vroedvrouwen is een troef.

Extra controle
De vraag blijft of er wel genoeg medische opvolging is voor moeder en kind. In het pilootproject werken artsen met een nieuwe systematische gezondheidschecklist die dat moet garanderen. De baby wordt ook extra gescreend op geelzucht en hartafwijkingen.

Pijnpunten
Het pilootproject moet nu vooral dienen om lessen te trekken uit wat beter kan. Het ontbreken van een manier waarop artsen en vroedvrouwen makkelijk patiëntengegevens kunnen delen, is zo’n belangrijk minpunt.

Ook ligt de stress bij vroedvrouwen, gynaecologen en kinderartsen hoger. Zij moeten veel meer informatie delen met moeders in een kortere tijd. 

Bijschaven
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block reageert tevreden met de resultaten: “De moeders zijn tevreden, en ik met hen. Natuurlijk zijn er nog werkpunten, bijvoorbeeld op het vlak van informatie delen, maar het komt er nu op aan om die bij te schaven.” Volgens haar moeten de moeders wel nog steeds zelf kunnen kiezen of ze vroeger naar huis gaan.