Koning stelt Didier Reynders en Johan Vande Lanotte aan als informateurs

De koning heeft intussen alle partijvoorzitters gesproken in de aanloop van de vorming van een federale regering. Koning Filip was nu aan zet en hij ontving Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) om 16 uur op het Paleis. Zij hebben de vraag gekregen informateur te worden en ze hebben de opdracht aanvaard.

De Koning heeft hen "met een informatieopdracht belast om de uitdagingen waar ons land voor staat te identificeren en om de mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden tot de vorming van een federale regering na te gaan", staat te lezen in een persbericht van het Paleis. "In het kader van hun opdracht onderhouden zij contacten met de verantwoordelijken voor de onderhandelingen in de gewesten en gemeenschappen." Op 6 juni zullen Reynders en Vande Lanotte een eerste vorderingsverslag uitbrengen aan de Koning. 

Niet de eerste keer
Ex-minister Johan Vande Lanotte en vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders werden al eens tot informateur of koninklijk verkenner benoemd, na de verkiezingen van 2010. Reynders was ook al eens informateur in aanloop naar de vorming van de (korte) regering Verhofstadt III.

Vande Lanotte mislukte in zijn opdracht als koninklijk verkenner toen hij in januari 2011 zijn opdracht teruggaf aan de koning. Tijdens een persmoment duidde hij de grenzen van zijn opdracht met een Engels gezegde: 'You can lead a horse to water, you can't make it drink'. 

Keuze
Meestal wordt er gekozen voor iemand van de grootste partij als informateur. Na deze verkiezingen zou dat normaal gezien iemand van de PS of N-VA moeten zijn. PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever werden daarvoor getipt, maar zijn het dus niet geworden.

“Enerzijds vind ik dit een verrassende keuze, want de Vlaamse socialisten hebben de verkiezingen niet gewonnen”, verklaart politiek analist Noël Slangen. “Maar anderzijds gaat het om twee consensusfiguren die langs beide kanten van de taalgrens niet meteen aversie oproepen.”

“Een VU-minister van staat had misschien ook gekund, maar had mogelijk weerstand opgeroepen”, besluit Slangen. “In het verleden is de informateur ook al eens een duobaan geweest (Bij de verkiezingen van 2010 werd eerst Bart De Wever als informateur benoemd, waarna André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA) samen het veld werden ingestuurd, red).”

“De keuze voor Vande Lanotte en Reynders is vooral verstandig: beide politici hebben bakken ervaring, maar staan niet meer vooraan het politieke spel; ze rijden met andere woorden niet voor zichzelf. Daarnaast hebben ze allebei een uitstekend netwerk. Vande Lanotte en De Wever respecteren elkaar en Vande Lanotte heeft uiteraard goede contacten bij de PS. Van Reynders is geweten dat hij het goed kan vinden met Bart De Wever”, voegt politicoloog Carl Devos toe aan de keuze van koning Filip.

Moeilijke puzzel
De vorming van een nieuwe federale regering wordt in elk geval geen gemakkelijke puzzel nu we weten dat N-VA de regering niet in wil met PS en met Ecolo, en dat de Franstaligen niet willen samenwerken met N-VA.

Na afloop van de audiëntie zeiden Vande Lanotte en Reynders beiden dat in alle discretie zal worden gewerkt tot 6 juni. "Vanaf vandaag zullen we contacten leggen en dat zal de komende dagen worden voorgezet", aldus nog de MR'er. "Het wordt niet makkelijk", voegde hij er nog aan toe.

Bij N-VA, die in Vlaanderen de grootste werd tijdens de federale verkiezingen, neemt men kennis van de aanstelling van Reynders en Vande Lanotte als informateurs, en wacht men de werkzaamheden af. "Dat verandert natuurlijk niets aan onze standpunten", aldus een woordvoerder van voormalig N-VA-minister Jan Jambon.