Kinderen vaker niet dan wel gedoopt

Minder dan helft van alle kinderen wordt nog gedoopt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Belgische Bisschoppenconferentie waarover de kranten van Mediahuis vandaag berichten.

In de bisdommen Brugge, Gent, Antwerpen, Hasselt en het aartsbisdom Mechelen-Brussel is het aantal kinderdoopsels tussen 2010 en 2016 met een kwart gedaald: van 45.657 naar 33.875. "Ook in relatieve cijfers zien we een daling", zegt Geert De Kerpel, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie. "In 2009 ontving nog 58 procent van de kinderen het doopsel. In 2016 waren ze met 45 procent, een minderheid."

Volgens De Kerpel is de daling vooral een gevolg van de doorgedreven secularisering. "In de jaren 60 werd haast elk kind gedoopt: het was traditie. Vandaag maken ouders bewust de keuze of ze hun kind wel of niet laten toetreden tot de kerkgemeenschap."

Rol van de Kerk
Om een zicht te krijgen op de rol en betekenis van de Kerk in onze samenleving, brengt een aantal wetenschappers van de KU Leuven in opdracht van de bisschoppen tal van gegevens in kaart. Het onderzoek zal leiden tot het eerste jaarrapport van de Katholieke Kerk in België, dat in het najaar wordt uitgebracht. De tendensen over het doopsel zullen daar deel van uitmaken, maar zijn dus nu al duidelijk.