Kinderen mogen eigen taal spreken op school

Leerlingen die thuis een andere taal spreken dan het Nederlands, mogen die ook gebruiken op de speelplaats en zelfs in de klas. Dat staat in een nieuwe leidraad waarmee het Gemeenschapsonderwijs (GO!) dit schooljaar aan de slag gaat, zo schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Gazet van Antwerpen.

In een nieuwe leidraad, die het GO! in al zijn scholen verspreidt, staat dat directeurs positief moeten omspringen met de moedertaal, of die nu Spaans, Pools of Arabisch is. Want verbieden werkt contraproductief, klinkt het.

"Doordat we positiever omspringen met die talen voelen leerlingen zich beter op school en leggen ze ook makkelijker de brug naar het Nederlands", zegt Raymonda Verdyck, de topvrouw van het GO! .

Anderen volgen
Het GO! is niet het enige net dat meer aandacht wil voor de moedertaal op school. Het stedelijk onderwijs in Gent heeft een gelijkaardige visie en ook de grootste onderwijskoepel - Katholiek Onderwijs Vlaanderen - werkt aan een ondersteuningsdocument om leraren aan de slag te doen gaan met alle talen in de klas.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) benadrukt dat het Nederlands de onderwijs- en instructietaal is en dat dat zo moet blijven. "Maar dat scholen een visie ontwikkelen om met die meertaligheid om te gaan is een goede zaak."

N-VA tegen
Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA) heeft zware bedenkingen bij het initiatief van het GO!. Tijdens De Ochtend op Radio 1 vroeg Daniëls zich onder meer af of een en ander wel past binnen de taalwetgeving.

"Ik vind dat men het heel complex aan het maken is", reageert de onderwijsspecialist van N-VA. Zijn leuze luidt: "De Nederlandse taal verbindt ons allemaal, vandaag en morgen". Daarmee bedoelt Daniëls dat een goede kennis van het Nederlands dé manier is om een diploma te behalen, goed te communiceren met de overheid, enzovoort.