Kind in sportclub? Minder overgewicht!

Kinderen tussen 8 en 18 jaar die lid zijn van een sportclub hebben minder snel last van overgewicht. Dat blijkt uit een onderzoek dat de VUB heeft gevoerd bij 525 kinderen en jongeren. De onderzoekers wijzen er ook op dat het aantal kinderen met overgewicht en obesitas alarmerend is.

De bedoeling van het onderzoek was om het probleem van overgewicht in kaart te brengen door een verband tussen gewichtsstoornissen en lichamelijke activiteit te zoeken. Maar liefst 22 procent van de jongeren die niet bij een sportclub zijn aangesloten, hebben overgewicht en dertien procent van hen heeft zelfs obesitas. Jongeren die wel lid zijn van een sportclub, hadden slechts negentien procent last van overgewicht en vier procent van obesitas.

Terugbetaling
Dat sporten een positieve invloed heeft op lichaamsgewicht is geen verrassing maar de cijfers van jongeren met overgewicht en obesitas zijn dat wel. De onderzoekers hopen dat meer ouders hun kinderen zullen stimuleren zich aan te sluiten bij een sportclub. En voor ouders die de inschrijvingsprijs te hoog vinden, is er ook goed nieuws: "Veel ouders zijn niet op de hoogte dat het ziekenfondsen een deel van de aansluiting bij een sportclub terugbetalen voor hun kinderen. Dit kan alvast een stimulans zijn", besluit prof. Dirk Devroey.

Foto: archief