Kind en gezin meet ogen met app

De oogscreening van Kind en Gezin van bij jonge kinderen, om afwijkingen te zoeken die tot een lui oog kunnen leiden, zal voortaan met een app gebeuren. Kind en Gezin wordt zo de eerste Europese gebruiker van de Amerikaanse technologie. 

Elk jaar checkt Kind en Gezin de ogen van meer dan 90.000 kinderen. Elk kind wordt twee keer onderzocht, een keer op vijftien maanden en een keer op dertig maanden. De resultaten van die oogscreening komen in het elektronisch kinddossier, dat met andere zorg zorgverleners gedeeld wordt via een elektronische kluis. Zo is de opvolging verzekerd nadat het kind niet meer bij Kind en Gezin langskomt.

GoCheckKids
De app GoCheckKids is van het Amerikaanse technologiebedrijf Gobiquity. Volgens Kind en Gezin gaat het om een eenvoudige app die zoekt naar bij- en verziendheid of verschil tussen beide ogen.

De app werkt met het witte licht van de flits, en niet langer met infrarood licht, wat het makkelijker maakt om ook donkerder ogen te testen. Als de app een probleem detecteert, verwijst Kind en Gezin het kind door naar een oogarts voor verder onderzoek. 

Voor de screening met de app is een goede camera nodig op de smartphone, daarom krijgen de 700 Kind en Gezin-verpleegkundigen een iPhone 7.