Kerncentrales dan toch na 2025 open?

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bereidt zich voor op een mogelijke politieke beslissing om de kerncentrales langer open te houden. Omdat de geplande kernuitstap tegen 2025 steeds weer in vraag wordt gesteld, onderzoekt de nucleaire waakhond preventief welke veiligheidseisen nodig zijn om de centrales langer te laten draaien. Dat schrijft De Tijd.

"We respecteren de wetgeving die vastlegt dat er tegen 2025 een kernuitstap komt, maar het is evident dat we ons proactief moeten voorbereiden op alle mogelijke scenario's", zegt Ines Venneman, de woordvoerster van het FANC. "We kunnen niet blijven wachten."

"We bekijken voor elke kerncentrale aan welke bijkomende veiligheidsvereisten ze moet voldoen om langer open te blijven." Die extra veiligheidsvereisten kunnen uitbater Engie Electrabel met een serieus kostenplaatje opzadelen.

Vanuit de politiek is er tot nu toe geen formele vraag gekomen om het uitstel van de kernuitstap voor te bereiden. De Belgische politiek is verdeeld over de kwestie. Vooral NV-A verzet zich tegen de sluiting van de centrales.