Dossier Kasteelmoord

Kasteelmoord wordt volledig openbaar behandeld

Het proces over de kasteelmoord zal in volledige openbaarheid plaatsvinden en dus niet achter gesloten deuren zoals eerder gevraagd werd. Dat heeft de rechtbank beslist op de inleidingszitting. De Brugse correctionele rechtbank zal elf getuigen oproepen op het proces over de moord op Stijn Saelens.

Tijdens de inleidingszitting van 9 maart ontstond al een pittige discussie over de openbaarheid van het proces. André Gyselbrecht heeft immers altijd beweerd dat hij zijn schoonzoon een "lesje" wilde leren naar aanleiding van incestueuze handelingen. De burgerlijke partijen hadden die sluiting gevraagd voor het moment dat het gaat over de vermeende incest. 

De meeste advocaten waren het erover eens dat die debatten sowieso achter gesloten deuren moeten plaatsvinden, maar de rechtbank besliste echter het proces in volledige openbaarheid te voeren.

Getuigen
Alle partijen konden vandaag ook getuigen voorstellen. In totaal werden ruim dertig mogelijke getuigen opgeworpen, maar in dat aantal heeft de rechtbank dus flink gesnoeid. Zo had de verdediging van André Gyselbrecht tevergeefs gevraagd om voormalig onderzoeksrechter Paul Gevaert als getuige op te roepen. Ook Pol Vandemeulebroucke, de vroegere advocaat van Evert de Clercq, wordt niet opgeroepen als getuige.

Op dinsdag 2 mei zullen hoofdinspecteur David Roelant en onderzoeksrechter Koen Wittouck als eerste gehoord worden. Om 15 uur zullen ook wetsdokter Geert Van Parys en wapenexpert Erik De Durpel hun getuigenis afleggen. Op 3 mei staan nog zeven getuigenverhoren gepland.

De beklaagden zullen op 4 mei verhoord worden door voorzitter Els D'Hooghe.