Dossier Kasteelmoord

Kasteelmoord: rechters trekken zich niet terug

De rechters die het proces van de Kasteelmoord behandelen, hebben beslist om zich niet terug te trekken. De advocaten van beklaagden Roy Larmit en André Gyselbrecht hadden gisteren en eergisteren een wrakingsverzoek ingediend, omdat ze geen vertrouwen meer hebben in een eerlijk proces. Het is nu aan het hof van beroep in Gent om zich uit te spreken. 

De advocaten hebben geen vertrouwen meer in de objectiviteit van het Brugse gerecht en willen dat andere rechters het proces behandelen. Na het indienen van het wrakingsverzoek hadden de drie rechters 48 uur de tijd om zich terug te trekken. Dat doen ze niet, dus nu moet het hof van beroep een beslissing nemen. Als de advocaten van de beklaagden het met die beslissing niet eens zijn, kunnen ze nog naar het Hof van Cassatie trekken.

Waarom wraking?
Aanleiding van de wrakingsverzoeken is de zitting van vorige week waarbij het ging om de rol van de politie-informant, Anthonie Van Wilderoden. Als informant zat Van Wilderoden maandenlang in de gevangenis met Evert De Clercq, een van de hoofdverdachten in de Kasteelmoord. Hij voerde er lange conversaties met De Clercq over de Kasteelmoord en zijn betrokkenheid in de zaak. Die informatie speelde hij door aan de politie, eerst mondeling, maar later ook in lange schriftelijke verslagen, als een soort dagboek.

Door zijn informatie lag het proces deze zomer stil. Van Wilderoden verklaarde namelijk dat het lichaam van Stijn Saelens niet gedumpt moest worden in een put, maar in een dakkoffer voor skimateriaal naar een crematorium in Duitsland gebracht moest worden.

Info niet in dossier
Van Wilderoden zou met zijn getuigenis een nieuw licht kunnen werpen op de hele Kasteelmoord en de betrokkenheid van Evert De Clercq. Probleem is dat zijn informatie mogelijk door de speurders gebruikt werd in de verhoren, maar nooit is opgenomen in het dossier. De advocaten van de beklaagden willen daarom dat Van Wilderoden daarover getuigt op het proces, maar dat werd vorige week door de rechters afgewezen tijdens een tumultueuze zitting. De rechters verlieten daarop de zaal en lieten de advocaten verbaasd achter.

Vertraging
De discussie over de politie-informant draagt ertoe bij dat de advocaten geen vertrouwen meer hebben in een eerlijk proces. Als de rechters effectief vervangen moeten worden, loopt het proces opnieuw vertraging op. De pleidooien starten normaal gezien op 6 november, maar het is dus maar de vraag of ze zullen plaatsvinden.