Dossier Kasteelmoord

Kasteelmoord: politie-informant spreekt

Het lichaam van Stijn Saelens moest niet gedumpt worden in een put, maar zou in een dakkoffer voor skimateriaal naar een crematorium in Duitsland gebracht worden. Dat zegt Anthonie Van Wilderoden aan VTM NIEUWS. Van Wilderoden is een politie-informant die maandenlang samen in de gevangenis van Ieper zat met Evert De Clercq, een van de hoofdverdachten in de Kasteelmoord. Door zijn informatie ligt het proces op dit moment stil. In Dublin, waar hij een straf uitzit, doet hij zijn verhaal aan Faroek Özgünes.

De politie plaatste Van Wilderoden, net als De Clercq een Nederlander, in 2016 als geheime informant in de gevangenis van Ieper. Van Wilderoden voerde er lange conversaties met De Clercq over de Kasteelmoord en zijn betrokkenheid in de zaak. Die informatie speelde hij door aan de politie, eerst mondeling, maar later ook in lange schriftelijke verslagen, als een soort dagboek. Die verklaringen zouden het proces over de Kasteelmoord wel eens flink in de war kunnen sturen.

Alles draait rond verdachte Evert De Clercq, een Nederlander uit Zeeuws-Vlaanderen. Hij zat voor het eerst in de cel in de zomer van 2013 voor zijn aandeel in de Kasteelmoord, maar werd vrijgelaten. De raadkamer besliste in 2015 toch om het onderzoek voort te zetten. Na bezwarende verklaringen van Roy Larmit, de man die moordenaar Ron van Bommel naar het kasteel in Wingene bracht, werd De Clercq opnieuw opgesloten. Sindsdien wordt hij als tussenpersoon gezien bij het ronselen van schutter Ron van Bommel.

Waarom een informant?
Naast zijn aandeel in de Kasteelmoord, staat Evert De Clercq ook bekend als drugsbaron. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de grootste toelevering aan cannabis in Nederland en België. De recherche in Kortrijk heeft daarom een drugsonderzoek lopen waarin ze zijn rol willen uitklaren. In het kader daarvan werd de informant Anthonie Van Wilderoden ingezet, maar hij kreeg ook de opdracht zijn oor te luisteren te leggen omtrent de Kasteelmoord.

Het klikte meteen tussen beide mannen, allebei van Nederlandse afkomst. Ze werden bewust bij elkaar gezet tijdens het werk in de gevangenis. De Clercq was aanvankelijk niet achterdochtig en vertelde openhartig over de Kasteelmoord.

Crematorium Duitsland
Van Wilderoden had in totaal maar liefst 240 gesprekken met De Clercq tussen april en oktober 2016. Hij briefte in eerste instantie de informatie mondeling door aan de agenten, maar pende nadien de getuigenissen neer, als een soort dagboek. Daarin komen een aantal opvallende elementen aan het licht.

Zo zou het de bedoeling geweest zijn dat De Clercq er op 31 januari 2012, de dag van de moord op Stijn Saelens, bij zou zijn geweest. Hij moest vanuit Zeeuws-Vlaanderen naar het kasteel in Wingene komen met een jeep, met daarop een skibox gemonteerd. Het plan was om Saelens te ontvoeren en hem in de skibox naar een crematorium in Duitsland te brengen, waar De Clercq iemand kende. Voor 375 euro zou hij ervoor zorgen dat de skikoffer en het lichaam van Saelens verdwenen, zonder dat er enig spoor zou overblijven. Bovendien zou de zaak op die manier als een verdwijning worden behandeld en niet als moord.

Maar toch liep het volledig mis: “De Clercq kwam op weg naar het kasteel in een zware verkeersfile terecht”, aldus Van Wilderoden. “Hij geraakte niet op tijd bij het kasteel en omdat hij nooit een gsm bij zich had, kon hij huurmoordenaar Ron van Bommel en Roy Larmit niet bereiken. Zij raakten in paniek omdat hij niet op de afspraak aan het kasteel verscheen. Ze reden terug naar de chalet waarna Pierre Serry bij dokter Gyselbrecht langs ging om te vragen wat er moest gebeuren. 'Doorgaan met de opdracht', was het antwoord.

Het duo had er niet op gerekend dat Stijn zich zou verzetten. Hij was niet onder de indruk van het getoonde wapen en ging niet zonder slag of stoot mee. Stijn kreeg na een vechtpartij een kogel in de rug. Van Bommel en Larmit brachten het lichaam naar het bos en gooiden het in een put die klaar stond."

“Serry hield altijd vol dat de put niet was gegraven om er een lijk in te begraven, maar om een er afval in te verbranden”, aldus Faroek Özgünes. “Iedereen lachte dat aanvankelijk weg. Maar als het verhaal klopt, vertelde Serry wel degelijk de waarheid.”

De verklaringen van Evert werpen ook een ander licht op de Kasteelmoord. Roy Larmit heeft altijd volgehouden dat hij zijn oom na de moord aan de put in het bos heeft achter gelaten en alleen is vertrokken. "Hoe is van Bommel dan teruggekeerd?", vroegen de speurders zich af. Volgens de informant was het Evert zelf die van Bommel terug naar Eindhoven heeft gereden. Dat bevestigt dat Roy de waarheid sprak.

De Clercq klapt uit biecht
Uit de brieven van Van Wilderoden blijkt ook dat ook Roy Larmit, de man die moordenaar Ron van Bommel naar het kasteel in Wingene bracht, mogelijk meer op zijn kerfstok heeft dan waarvoor hij terecht staat.  De Clercq insinueert zelfs dat Larmit het dodelijke schot op Stijn Saelens heeft afgevuurd. "Ik weet wat er bij het kasteel gebeurd is. Zijn aandeel is groter dan hij heeft toegegeven", aldus de informant die De Clercq citeert. "Van Bommel schiet iemand niet in zijn rug."

Uit de gespreksverslagen blijkt ook dat Evert De Clercq alleen iets deed als er geld tegenover stond. Dokter André Gyselbrecht was bereid 150.000 euro te betalen om zijn schoonzoon te laten vermoorden. Het grootste deel, 80.000 euro, ging naar Evert De Clercq.

Fantast of niet?
Toen het eerste krantenartikel over de informant een aantal weken geleden verscheen, stempelde de advocaat van Evert De Clercq de man af als een fantast. “Het is een wolf in schaapskleren, mensen belazeren is zijn beroep”, vertelde meester Thomas Gillis destijds.

De reputatie van Van Wilderoden is ook niet meteen onbesproken. In 2011 werd hij nog veroordeeld omdat hij zich voordeed als edelman en in het Brugse stadhuis trouwde met een Schots-Ierse dame. De man organiseerde een huwelijksfeest, waarbij op geen cent gekeken werd. Tot de leveranciers de politie inlichtten dat ze geen betalingen ontvingen. Anthonie Van Wilderoden speelde ook een opmerkelijke rol in een proces tegen een beruchte Nederlandse motorbende.

Volgens VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes brengt Van Wilderoden echter een geloofwaardig verhaal. “Het interview gebeurde een drietal weken geleden, ik heb intussen een aantal dingen grondig kunnen checken”, aldus Faroek. “De man heeft van de Nederlandse justitie een nieuwe identiteit gekregen omdat hij in verschillende onderzoeken als informant al waardevolle informatie had aangebracht. Tijdens mijn interview is hij geen enkele keer door de mand gevallen en kon hij zijn verhaal staven met documenten.”

“Toen Thomas Gillis, de advocaat van Pierre Serry, te horen kreeg over de informant, had hij er uiteraard alle baat bij om hem af te wimpelen als een fantast”, zegt Faroek. "Want zijn verklaringen zijn vernietigend voor zijn cliënt. Ook voor dokter André Gyselbrecht trouwens. Evert vertelde de informant dat hij geen vertrouwen had in Serry en rechtstreeks afspraken maakte met de dokter over de betaling en de uitvoering van de huurmoord. Evert heeft de dokter daarover twee keer ontmoet."

Bom onder proces?
De vraag rijst nu welke gevolgen de informatie heeft voor het proces rond de Kasteelmoord. “Er moeten heel wat zaken worden uitgeklaard”, besluit Faroek Özgünes. “Het is nu de vraag of de informatie van Van Wilderoden op een wettelijke manier is gebruikt en of alles volgens de regels is verlopen. Als dat niet het geval is, is dat mogelijk een gigantische procedurebom.”

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens de zitting geweigerd om informatie vrij te geven, omdat ze valt onder de zogenaamde Bijzondere Opsporingsmethoden (BOM) en de identiteit van de man moet worden beschermd. De advocaat van Roy Larmit wil er echter het fijne van weten en heeft gevraagd de zaak te laten uitzoeken in een BOM-controle. In september kennen we daarvan het resultaat. 

Lees ook:
  • Letterlijk: Dit zegt informant over Kasteelmoord
  • Kasteelmoord: Wie is wie?