Dossier Kasteelmoord

Kasteelmoord al maanden op voorhand besteld

In Brugge is het proces over de kasteelmoord hervat, met nieuwe onthullinge. Volgens de onderzoekers wilden de daders Stijn Saelens ontvoeren en laten verdwijnen, en was het niet de bedoeling om hem in het kasteel zelf te vermoorden. En waarschijnlijk wilden ze eind november al toeslaan. Uiteindelijk is Saelens pas eind januari doodgeschoten. De opdracht voor de moord kwam in elk geval van zijn schoonvader, dokter Gyselbrecht.

Het proces van de Kasteelmoord is deze morgen hervat. De onderzoeksrechter en de hoofdinspecteur van Brugge hebben daar verklaard dat slachtoffer Stijn Saelens mogelijk al twee maanden eerder dood moest. Zijn moordenaar hing al op 24 november rond in de buurt van het kasteel in Wingene. Saelens wou de dag erna voor lange tijd op reis vertrekken.

Hoofdinspecteur David Roelant en onderzoeksrechter Koen Wittouck hebben deze voormiddag heel gedetailleerd verslag uitgebracht van de feiten in aanloop van de moord op Stijn Saelens. Ze getuigden over de vele contacten tussen Pierre Serry en huurmoordenaar Antonius van Bommel. Wittouck suggereerde dat het mogelijk de bedoeling was om de moord op Stijn Saelens al twee maanden eerder, op 24 november 2011, te plegen.

Door de plotse terugkeer van Stijn Saelens zocht André Gyselbrecht op 10 november 2011 opnieuw contact met tussenpersoon Pierre Serry. "Hij beweert dat hij toen geen opdracht heeft gegeven, maar dat hij zich wel moest klaarhouden." In ieder geval heeft Serry enkele dagen later vooral via sms meermaals contact gehad met Antonius van Bommel.

Gsm-mast
Op 19 november 2011 werd het nummer van Van Bommel de eerste keer opgepikt door een Belgische gsm-mast. "Pierre Serry is voorgereden om hem de weg tot aan de chalet te tonen. Van Bommel is de enige persoon die hij persoonlijk heeft ontmoet, maar er was wel altijd een chauffeur bij."

Op 24 november 2011 zat de gsm van Antonius van Bommel al in de vroege ochtend onder de gsm-masten in de streek van Aalter en Wingene.

Onderzoeksrechter Koen Wittouck merkte op dat Stijn Saelens de volgende dag aan een reis naar India en Hawaï zou beginnen. "We kunnen niet uitsluiten dat Antonius van Bommel die dag met een welbepaald doel naar de streek van Wingene is gekomen." De onderzoeksrechter suggereerde met andere woorden dat het mogelijk de bedoeling was om die dag de moord al te plegen. Uiteindelijk werd Stijn Saelens pas op 31 januari 2012 van het leven beroofd.

Moordenaars betrapt
"Stijn Saelens heeft eigenlijk zijn moordenaars betrapt, toen ze de buurt rond het kasteel aan het verkennen waren", zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. "Vlak voor het kasteel stond een witte bestelwagen die meteen wegreed. Saelens heeft die auto gevolgd en heeft die kunnen klemrijden. Zijn vrouw Elisabeth was daarbij en heeft onder hypnose een duidelijke persoonsbeschrijving kunnen geven. Op basis daarvan is een robottekening gemaakt en die tekening is hier getoond op de zitting. Daarnaast werd dan de foto gelegd van Roy Larmit. De gelijkenis was sprekend. Dat brengt Larmit in nauwe schoentjes want daaruit blijkt dat hij veel vaker in ons land is geweest dan hij liet uitschijnen."

Lees ook: Proces Kasteelmoord: wat je moet weten

Bekijk ook: