Kaart: hier krijgt politie straks tasers

Veertien gemeentes zullen straks stroomstootwapens mogen uittesten. Dat bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan VTM NIEUWS. Er is een proefperiode van zes maanden gepland.

De Bijzondere Bijstandsteams van zes Vlaamse, zes Waalse en twee Brusselse lokale politiezones krijgen dit najaar de toestemming om tasers te gebruiken om verdachten te overmeesteren.

De taser moet de agent in staat stellen om extreem agressieve verdachten snel af te stoppen. Wanneer de taser afgevuurd wordt, schieten over een afstand van zo'n tien meter twee metalen pinnen uit het toestel, die van elektrische stroom voorzien worden. 

De zones waar we straks tasers krijgen zijn: Brussel-West, Brussel Zuid, Antwerpen, Oostende, Limburg, Westkust, Brugge, Aalst, Luik, Charleroi, Bergen/Quevy, Aarlen, Leuze-en-Hainaut en La Boraine.

Alvorens de agenten het wapen mogen gebruiken, moeten ze een driedaagse opleiding volgen om te weten wanneer de taser mag bovengehaald worden. Na zes maanden zal alles geëvalueerd worden en op termijn zouden alle inspecteurs er een kunnen krijgen.

Hieronder kan u zien welke zones straks uitgerust zullen worden met tasers

Bekijk ook