KAART: 17 Carrefours dicht door staking

Zeventien hypermarkten van Carrefour blijven vandaag gesloten door een staking van het personeel. Dat bevestigt de woordvoerder van de supermarktgroep. De stakingsactie is een gevolg van de herstructurering die begin dit jaar was aangekondigd.

Het gaat om drie supermarkten in Brussel, tien in Wallonië en vier in Vlaanderen. Op deze kaart kan je zien om welke winkels het precies gaat:

(Meer onder de kaart)

Volgens de vakbonden is het personeel ontevreden over de manier waarop het sociaal overleg verloopt, sinds in januari een grote herstructurering werd aangekondigd. Volgens Myriam Delmée van de socialistische bediendebond zit er geen schot in de zaak.

Vragen van vakbond
Totale desinformatie", weerlegt Carrefour-woordvoerder Baptiste van Outryve de woorden van de vakbond. "Wij willen verder gaan, maar we kregen van de vakbonden achthonderd vragen die we moeten beantwoorden, en kregen vier maal de vraag de nieuwe werkorganisatie voor te stellen. Bovendien hebben we de agenda van het overleg samen bepaald."

Ook de beweringen van de vakbond over verregaande polyvalentie worden door het bedrijf ontkend. "Het is de bedoeling dat de mensen in de winkel een hoofdtaak hebben, maar dat ze bijvoorbeeld als het druk is ook aan de kassa kunnen bijspringen. Of omgekeerd. Van gebroken uren is helemaal geen sprake".

“Daarnaast hebben de sociale partners nooit naar ons gecommuniceerd wanneer er actie wordt gevoerd. We moeten dat altijd zelf vaststellen. Ik vrees dat we morgen wellicht opnieuw zullen moeten wachten om vast te stellen of een winkel open gaat of niet”, zegt van Outryve nog aan VTM NIEUWS.

Lees ook:Spontane stakingen bij Carrefour