Jongetje (9) dood aangetroffen in asielcentrum, vijf jonge asielzoekers gearresteerd op verdenking van moord

Een 9-jarig Palestijns jongetje is gisterenmiddag dood aangetroffen in het asielcentrum in Broechem (Ranst). Vijf jonge asielzoekers zijn gearresteerd. Het Antwerpse parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor moord. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) reageert aangeslagen op het verdachte overlijden.

Het Palestijnse jongetje verbleef samen met zijn 26-jarige moeder in het opvangcentrum van Fedasil (het agentschap verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, red.) in Broechem (Ranst). Maandagavond werd de jongen omstreeks 22 uur daar voor de laatste keer gezien, hij reed toen met zijn fiets in het centrum rond. De fiets werd teruggevonden, maar van de jongen was geen spoor.

De federale recherche startte een onderzoek naar “een onrustwekkende verdwijning” en pakte gisteren al enkele mensen op. Het gaat om Palestijnse jongeren die eveneens in het asielcentrum verblijven. Uit hun verklaringen werden de speurders echter niet veel wijzer.

Zoekactie
Daarom werd gisteren beslist om een zoekactie op de terreinen van het asielcentrum in Broechem te houden. Ook de cel Vermiste Personen van de federale politie was mee betrokken bij de actie. Iets voor 16 uur werd het lichaam van het jongetje teruggevonden in een gracht op de terreinen van het opvangcentrum. De gracht was gelegen achter één van de hangars. Het lijkt uitgesloten dat de jongen daar op eigen houtje is terechtgekomen of door een ongeval in de gracht terechtkwam.

“Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor moord. De onderzoeksrechter, het parket en de wetsdokter zijn ter plaatse geweest. In het kader van het onderzoek zijn op dit moment vijf mensen van hun vrijheid beroofd en ze zullen nog verhoord worden”, aldus Kristof Aerts van het Antwerpse parket. Hoe de jongen om het leven is gekomen, zal pas morgen kunnen blijken tijdens een lijkschouwing.

De Block: “Dit is dramatisch”
“Wat er gebeurd is, is ronduit dramatisch. Daar zijn geen woorden voor”, aldus minister De Block. “Een kind is dood. Het onderzoek is nu in handen van het parket en justitie. Ik hoop ook in het belang van de moeder en de familie dat er snel duidelijkheid komt over de precieze omstandigheden van dit drama. De schuldigen zullen gestraft worden.”

“Ik volg de situatie van nabij op en samen met Fedasil zorgen we voor de opvang en begeleiding van de moeder en de familie die er erg aan toe zijn. Als moeder je kind verliezen, en dan nog op deze manier, is het ergste wat een mens kan overkomen. Ook de medewerkers van het asielcentrum zijn zeer aangeslagen door de gebeurtenissen.”

Premier Michel uit medeleven
“Het onderzoek naar het overlijden zal transparant en onafhankelijk verlopen zodat de schuldigen kunnen worden berecht.” Dat heeft premier Charles Michel vanavond gezegd op Twitter. Hij uitte zijn “diepste medeleven”.