Jonger dan 32? Dan mag je hier wonen

In Hasselt komt er een nieuwe woontoren met een leeftijdslimiet voor de bewoners. Wie in de Kapertoren wil wonen, moet jonger zijn dan 32 jaar. Vastgoedontwikkelaar Kolmont en de stad Hasselt willen daarmee zorgen voor meer betaalbare appartementen voor jongeren midden in de stad. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad. 

De woontoren is gelegen in het Kapermolenpark, vlak bij de universiteitscampus. Er komen in totaal zeventig appartementen. Met zestien verdiepingen wordt de Kapertoren zowat de hoogste van Limburg. 

Iedereen zal een appartement kunnen kopen in de toren, dus ook mensen ouder dan 32 jaar. Maar wie er zelf gaat wonen, moet wel rekening houden met de leeftijdsgrens. De jongste bewoner moet jonger zijn dan 32. Hetzelfde geldt voor huurders: minstens één van de huurders moet de leeftijdslimiet respecteren. Eens je er woont, mag je er zolang blijven wonen als je wil.

Kansen voor jongeren
"We willen vooral kansen creëren voor jonge mensen, zodat ze de mogelijkheid krijgen om een nieuw betaalbaar appartement in de stad te kopen”, zegt Michel Verhoeven van ontwikkelaar Kolmont. “Zo zijn er veel jongeren die na hun studies in de buurt van de unief willen blijven wonen, maar al vlug vaststellen dat dit niet zo evident is. Hen willen we die kans nu effectief geven.” 

"De Kapertoren komt in dé wijk voor jonge mensen, studenten, startende werkers en gezinnen, en biedt op dat vlak een uitgelezen mogelijkheid om een nieuwe jonge community te creëren", zegt de Hasseltse schepen van Ruimtelijke Ordening Tom Vandeput.

Discriminerend?
De huurdersbond is niet te spreken over het project. Volgens hen is er hier sprake van discriminatie. “Door een leeftijdsgrens op te leggen voor bepaalde woningen, maak je dat de appartementen niet langer toegankelijk zijn voor anderen”, zegt Joy Verstichele van de huurdersbond. 

“Het kan niet de bedoeling zijn op de private huurmarkt dat de verhuurder kan beslissen of hij de huurder al dan niet wil nemen op basis van die zijn leeftijd. Wij vinden de actie daarnaast ook onvoldoende gemotiveerd.”

"Ongepaste maatregel"
Ook het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia spreekt over een ongepaste maatregel die indruist tegen het anti-dicriminatiedecreet en die eigenlijk ook overbodig is. "Ik begrijp het doel van de maatregel. Op zich is daar niets mis mee, maar deze leeftijdsgrens invoeren, is ongepast omdat het discriminatie op leeftijdsgrond betekent", zegt directeur Els Keytsman.

Volgens de stad Hasselt is de leeftijdslimiet perfect wettelijk. 

Door: Belga/Tessa Rens

Foto: Kolmont