Je auto wassen mag vandaag niet meer

Vanaf vandaag geldt een algemeen sproeiverbod met drinkwater voor recreatieve doeleinden in Vlaanderen. De maatregel dient om waterverspilling tegen te gaan, nu er zoveel water verbruikt wordt met dit warme weer. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft het verbod aangekondigd voor onbepaalde tijd. 

Auto’s wassen, gras sproeien, zwembaden vullen of andere recreatieve bezigheden met drinkwater zijn vanaf vandaag dus verboden in gans Vlaanderen. Zo mogen bijvoorbeeld ook geen straten of riolen gereinigd worden. Ook in ondernemingen is het gebruik van drinkwater verboden voor doeleinden die niet absoluut noodzakelijk zijn voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten.

Let wel, het gaat hier enkel over het verbruik van drinkwater. Het verbod geldt dus niet voor wie put- of regenwater gebruikt of water uit zijn eigen vijver pompt.  

Limieten bereikt
De beslissing komt er nadat minister van Leefmilieu Schauvliege samen had gezeten met de gouverneurs van West- en Oost-Vlaanderen. Zij vroegen om zo’n verbod. De waterstanden zijn laag in het IJzerbekken, maar ook het Leiebekken en de Scheldemonding. 

Daarnaast stijgt het waterverbruik met dit warme weer ook aanzienlijk. De watermaatschappijen zien op een gemiddelde dag zelfs een stijging van het verbruik met veertig procent. Er zijn nog geen problemen voor de drinkwatervoorziening, maar op sommige locaties worden de productielimieten stilaan bereikt.

"Op dit moment is er geen acuut tekort aan drinkwater maar we moeten vooruitziend zijn", zegt Schauvliege daarover. 

Sancties?
Het verbod is afdwingbaar. Er kunnen bij overtredingen pv's opgesteld worden, al is het nog niet echt duidelijk wat de sancties inhouden.

"Dit kan inderdaad gesanctioneerd. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ook in de jaren '70 was dit het geval en het zal op dezelfde manier gebeuren", aldus Schauvliege. In de eerste plaats rekent de minister erop dat de bevolking voldoende gezond verstand aan de orde legt om de noodzaak ervan in te zien.

De voorbije maanden waren uitzonderlijk droog (april) tot droog (mei) en zeer droog (juni tot nu). De neerslagtekorten benaderen de 5 procent laagste waarden sinds 1970. In heel Vlaanderen behoren de debieten op de waterlopen bij de tien procent laagste voor de tijd van het jaar.